Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Ieteikumi, kā gudri uzglabāt lielo rudens ogu – ķirbi

Foto: Ingrid Balabanova/Shutterstock.com

Kādam ķirbis izaudzis dārzā, cits izvēlas no veikala piedāvājuma. Šefpavārs Normunds Baranovskis skaidro, ko ar šo rudens bagātību iesākt, lai tā ne tikai neaizietu bojā, bet arī atvieglotu ikdienas maltīšu pagatavošanu.

Kā uzglabāt veselu ķirbi?

Prātīga apiešanās ar šīm lielajām ogām saglabās to krāšņumu un uzturvērtību līdz pat nākamajam pavasarim. Gardēdis Normunds Baranovskis iesaka ķirbi uzmanīgi transportēt no dārza, tirgus vai veikala uz mājām, ja iecerēts to nesagrieztu novietot ilgtermiņa uzglabāšanai.

Būtiski, lai netiktu bojāta ķirbja miza, un tas jāglabā telpā, kurā nav augstas temperatūras, caurvēja un mitruma, – tad lielā oga nebojāsies pat mēnešiem.

Sagriezta ķirbja gabalus, kam iztīrītas sēklas, arī iespējams uzglabāt istabā, taču tikai dažas dienas – ne ilgāk par nedēļu. Griezuma vietā ķirbis izdala sulu, kas apkalst, pārtop par plēvīti un uz laiku pasargā no ārējās vides ietekmes.

Sagataves ēdienreizēm

Kad ķirbis ir atgādāts mājās, gadās attapties, ka vakariņu pagatavošanai šīs rudens veltes tomēr būs par daudz. Lieko ķirbja daļu var sataupīt turpmākajām ēdienreizēm.

Svaigu ķirbi, sagriežot gabalos un ieliekot slēgtā traukā, ledusskapī var uzglabāt pāris nedēļu, savukārt saldētavā – mēnešiem.

Sagataves var izmantot kā piedevas gaļas ēdieniem, izcepot cepeškrāsnī un karstu apberot ar garšvielām.

Ķirbja gabalus var arī izcept vai novārīt bez garšvielām, sablendēt, sapildīt pa porcijām aizspiežamajos maisiņos un uzglabāt saldētavā.

Ķirbju biezenis bez garšvielām ir piemērots arī zīdaiņiem, tāpēc jaunie vecāki biezeni var pagatavot lielākā daudzumā, sasaldēt mazulim piemērotās porcijās un atkausēt, kad vajag. Ķirbju biezenis ir piemērots arī kā piedeva sautējumiem, pankūku mīklai, krēmiem un kūkām.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu