Ginta Dzerkale, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta vecākā eksperte
Tuvojas Līgosvētki – tradīcijām bagātākie latviešu svētki. Neatņemama svētku sastāvdaļa svētku galdā ir alus un siers. Jāņu siera pagatavošanas veids, receptūra, izskats, krāsa un garša nosaka tā tradicionālo raksturu, kas ir nemainīgi saglabājies daudzu gadu desmitu, pat simtu laikā.
2015. gadā Latvijas produkts “Jāņu siers” tika iekļauts ES Garantēto tradicionālo īpatnību (turpmāk – GTĪ) reģistrā. GTĪ shēma ir izveidota, lai aizsargātu ES dalībvalstu tradicionālās ražošanas metodes un receptes. GTĪ produktu ir viegli pamanīt, jo tā marķējumā ir ES simbols un attiecīgā norāde.
Šobrīd Jāņu siera ražotāju grupā ir septiņi ražotāji: “Lazdonas piensaimnieks”, “Rankas piens”, “Straupe”, “Valmieras piens”, “Jaunpils pienotava”, Jānis Lapsa un zemnieku saimniecība “Juri”, kas ražo Jāņu sieru atbilstoši biedrības “Siera klubs” Eiropas Komisijā iesniegtam aprakstam un receptūrai.
Saskaņā ar apstiprināto receptūru Jāņu siers ir skābpiena siers ar tīru, pienskābu garšu un smaržu, izteiktu pievienoto ķimeņu garšu un aromātu. Jāņu sieram ir apaļa forma – zems cilindrs 8-30 cm diametrā un 4-6 cm augstumā. Siera krāsa ir no gaiši dzeltenas līdz dzeltenai.