Kā iecienīto svētku mielastu padarīt veselīgāku?

Iesaka uztura speciāliste
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Teresa Kasprzycka/Shutterstock.com

Svētkos, kad uz galda tiek celta virkne dažādu gardumu un gribas pagaršot visu, nereti attopamies, ka bikšu poga sāk spiest. Lai vakars nebeidzas ar nepatīkamām vēdergraizēm, ir iespējams svētku mielastu padarīt veselīgāku. 

Lai izvairītos no vēdergraizēm svētku laikā, ir svarīgi ēdienus pagatavot pēc iespējas veselīgākus, uzsver uztura speciāliste Liene Sondore.

Daži praktiski padomi veselīgākai ēdienu pagatavošanai

Pamatēdienos cepešus un vistas gaļu iemarinējiet jau iepriekš, piemēram, svaigi spiestā apelsīnu sulā, pievienojiet ķiplokus, sinepes, garšvielas un gatavojiet cepeškrāsnī vai uz plīts slēgtā traukā.

Gatavošanas beigās nelejiet klāt saldo krējumu, lai ēdiens nebūtu pārāk trekns. Tā vietā var izmantot kafijas krējumu, kurā tauku saturs ir zemāks – vien 10 %.

Gatavojot zivis, cepiet tās cepeša maisā. Pievienojiet garšaugus – ķiplokus, sīpolu gredzenus, citrona un apelsīna šķēlītes. Nepievienojiet krējumu un majonēzi!

Štovētie kāposti labi garšos pagatavoti nevis ar treknu speķi, bet ar svaigi spiestu apelsīna sulu un ķimenēm.

Gatavojot pupas un zirņus, pirms vārīšanas tos kārtīgi izmērcējiet, tad izvāriet un pasniedziet nevis ar saceptu cauraudzi un krējumu, bet ar dārzeņiem vai ēdiet tos vienkārši tāpat.

Gatavojot graudaugus svētku ēdienam, pievienojiet tiem zaļumus un dārzeņus. Grūbas labi garšos gatavotas kopā ar burkāniem, zaļumiem, riekstiem un sēnēm.

Noteikti papildiniet svētku galdu ar zaļajiem salātiem, piemēram, no svaigiem kāpostiem, selerijas saknēm, āboliem un citiem dārzeņiem un augļiem.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu