Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Vistas gaļa bez antibiotikām. Bet kas tad, ja šāda marķējuma nav?

Vistas gaļa.
Vistas gaļa. Foto: Cineberg/shutterstock.com

Katrs, kura iepirkumu groziņā nonāk vistas gaļa, noteikti ir pamanījis, ka gan uz iepakojumiem, gan veikala cenu zīmēm mēdz būs norādes "bez antibiotikām". Ko tas nozīmē un kāda tad ir gaļa, kurai šādas atzīmes nav? 

Raidījuma "4. studija" skatītājs ievērojis, ka veikalā "Lidl" ir vistas gaļas stendi, kuru cenu zīmes papildinātas ar norādi "bez antibiotikām", bet ir arī tādi, kur šīs norādes nav. Kā izpētījis raidījums, tāda pat situācija ir arī citos veikalos.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vadītāja vietniece Ilze Plīkša skaidro, ka antibiotikas tiek izmantotas tikai saslimušu dzīvnieku ārstēšanā, kas tiek darīts veterinārārstu kontrolē.

Tātad ir putni, kuri slimo un kuri neslimo. Atsevišķi ražotāji norāda šo informāciju, lai informētu patērētāju, ka produkcija ir augstākas kvalitātes.

Bet kā ar to gaļu, kuru šāds nosaukums nepapildina? Vai uzturā droša?

PVD pārstāve norāda, ka produkcija pirms tirgošanas tiek rūpīgi pārbaudīta.

Lai putna gaļa, kurš saņēmis antibiotikas, nonāktu tirdzniecībā, ir jāpaiet norādītajam zāļu izdalīšanās laikam.

Tātad - ja gaļa ir nonākusi tirdzniecībā, tā ir atzīta par uzturā lietošanai drošu.

Pārējais - kur un kā audzēts, vai izmantoti medikamenti - tās ir detaļas, kuras patērētājs  vērtē individuāli.

Vairāk skaties raidījuma sižetā:

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu