Vasarīgs alus ar augļiem vai siera kūku
Alus baudītāji un jaunu garšu meklētāji nereti dod priekšroku arī alum ar augļu vai ogu garšu un aromātu. Šādam alum visbiežāk ir maigāka garša, dūmakains izskats, ko rada raugi, un sabalansēts salduma un skābuma daudzums. Piemēram, alus “Vasarnieks”, pateicoties saldi skābenai, pilnīgai un maigai garšai, ir ļoti viegli dzerams un slāpes veldzējošs, lai gan tā alkohola daudzums ir 5,4%. Tas ir īstens vasaras dzēriens, un šādam alum piestāvēs vasarīgi dārzeņu salāti, augļu plates vai augļu salāti, kā arī siera kūka ar laima piedevu.
Jo rūgtāks alus, jo pikantāks ēdiens
Izvēloties rūgtāku alu ar spēcīgāku apiņu klātbūtni, to droši var baudīt kopā ar sarežģītākiem un pikantākiem ēdieniem. Ne visi cilvēki vēlas eksperimentēt ar garšām, taču tiem, kuri vēlas nobaudīt ko citādāku un neierastāku, iesaku pamēģināt rūgtāku alu, kā “Mežpils Saules eils” ar pikantiem vistu spārniņiem. Šāds alus papildinās arī kartupeļu čipsus vai kādu aromātisku un garšas ziņā spēcīgu sieru.
Alu pavisam droši var baudīt arī ar dažādiem desertiem – jau pieminētais alus ar augļu un ogu garšu saderēs ar saldajiem ēdieniem, kuros dominē svaigas ogas vai augļi, rudzu maizes eils piestāvēs desertiem, kuros ir maize, – ķiršu un rudzu maizes sacepums, rupjmaizes kārtojums, maizes sacepums ar mandelēm u.c. Savukārt porteris papildinās un izcels šokolādes desertus, piemēram, šokolādes kūku vai pudiņu.
Jaunu garšu saderību atklāšana
Kopumā pasaulē ir vairāki simti alus veidu, tie atšķiras pēc krāsas, garšas, stipruma, aromāta, sastāvdaļām, ražošanas metodes, receptes, vēstures vai izcelsmes. Un katram no šiem alus veidiem ir piemērotākie ēdieni, baudot tos kopā, garšas izcels un papildinās viena otru. Grila sezona un siltie vasaras vakari ir labākais laiks, lai atklātu un izbaudītu jaunus alus veidus un garšu saderības. Alus ir unikāls dzēriens, jo pareizā kombinācijā tas papildinās gan pikantus gaļas ēdienus, gan aromātiskus sierus, viegli grilētas zivis vai pat šokolādes, maizes un augļu desertus.