Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Gandrīz 8 eiro: kā mainījušies iedzīvotāju tēriņi par pusdienām ēdināšanas iestādēs

Biznesa pusdienas. Ilustratīvs attēls.
Biznesa pusdienas. Ilustratīvs attēls. Foto: OlgaOzik/Shutterstock.com

Pētījumu centra SKDS vadītāja Arņa Kaktiņa publiskotā informācija vietnē "Twitter" atklāj pētījuma rezultātus, kuros noskaidrots, ka vidēji vienā pusdienošanas reizē Latvijas iedzīvotājs sabiedriskās ēdināšanas iestādēs 2023. gada janvārī tērēja 7,87 eiro.

Salīdzinājumā ar 2022.gada janvārī, kad vidēji vienā pusdienošanas reizē sabiedriskās ēdināšanas iestādēs iedzīvotāji tērēja 6,65 eiro, šogad janvārī iztērētā naudas summa palielinājusies par 1,22 eiro jeb 18,3%.

Tikmēr salīdzinājumā ar 2020.gada janvāri pusdienām vidēji tērētais naudas apmērs sabiedriskās ēdināšanas iestādēs pieaudzis par 2,11 eiro jeb 36,6%.

Kaktiņš norāda, ka, salīdzinot datu mediānas jeb centrālās vērtības, šogad janvārī pusdienās tērētās naudas summa sabiedriskās ēdināšanas vietās ir pieaugusi par 34%. Ja pērn janvārī tie bija pieci eiro, tad šogad janvārī - 6,68 eiro.

Tāpat aptaujas dati liecina, ka šogad janvārī pusdienot sabiedriskās ēdināšanas vietās katru vai gandrīz katru dienu izvēlējās 9% respondentu, kamēr 11% to darīja vienu līdz divas reizes nedēļā, 22% - dažas reizes mēnesī, bet 57% - ļoti reti vai nekad.

Gadu iepriekš - 2022.gada janvārī - katru vai gandrīz katru dienu sabiedriskās ēdināšanas iestādēs izvēlējās pusdienot 5% respondentu, 9% to darīja vienu līdz divas reizes nedēļā, 17% - dažas reizes mēnesī, bet 66% - ļoti reti vai nekad.

"Lai gan Covid-19 ierobežojumi jau labu laiku beigušies, tomēr izskatās, ka iedzīvotāju īpatsvars, kuri ēd pusdienas sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, visdrīzāk, nav atgriezies pirms Covid-19 līmenī," norāda Kaktiņš, piebilstot, ka tam iemesls varētu būt cenu kāpums un ēdienu pasūtīšana ar piegādi.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu