Ķinka, pencis, stūķis vai tomēr vienkārši kartupeļu biezenis: kādi ir "Lieliskās Ķinkas" noslēpumi?

FOTO: Z/S "Zutiņi"

"Ķinka mums šovakar vakariņās. Citi pēc kartupeļu talkas cep pankokus. Bet mūsmājās pārnes pilnu ķoci ar lielajiem miltainajiem tupeņiem un mizo nost Ķinkai," stāsta z/s "Zutiņi" saimniece Rūta Beirote.

"Ak piedodiet, varbūt "Ķinka" skan tā pārāk parasti un jāsauc būtu mūsdienīgi – par kartupeļu biezeni vai biezputru.

Bet tā nu viš i - no mūspuses caur Vidrižiem uz Limbažiem un tad uz Salacas pusi kartupeļu biezputru bieži joprojām dēvē arī par Ķinku.

Un. kam nav Ķinka, tam i Pencis! 

Pa augšmalu un uz Valmieras pusi gan ne – tur Ķinka ir Stūķis! Bet aiz Valmieras gadās, ka Ķinka ir Čāpa,"

par kartupeļu biezputras plašo nosaukumu pasauli stāsta saimniece.

FOTO: Phuangphet geissler/Shutterstock.com

Lai nu kā – katrai gudrai saimniecei ir savs "Lieliskās Ķinkas" noslēpums, kurus Rūta Beirote uzskaita: 

  1. Labi, miltaini kartupeļi.
  2. Nokāst, bet atstāt maķenīt kartupeļūdens klāt.
  3. Sviestiņš un krējumiņš.
  4. Siltu pienu liet klāt.
  5. Piešaut maķenīt smalki grieztus cvībakus (šoreiz domāti sīpoli) – tā darīja arī mūsmājās.
  6. Jau likt vārīties kartupeļus kopā ar pāris cvībakiem (sīpoļiem).
  7. Negriezt kartupeļus smalki (kā to bieži dara), bet vārīt veselus, lai labums neizvārās.
  8. Pēc samīcīšanas un sajaukšanas ar pienu tā labi ar karoti vēl uzkult, lai gaiss salien iekšā – tā ķinka debešķīga sanāk.
  9. Mazliet piededzināt katliņu pie apakš`s.

Un kāds ir tavs "Lieliskās Ķinkas" noslēpums? Bet varbūt Ķinka tavās mājās nav Pencis, bet ir Bigucis?

#SkaistaMūsuValodiņa. Skandināsim kopā!

Uz augšu
Back