Tad, kad āboli jau sāk saplakt un masa sāk burbuļot, nogriež mazāku liesmu, pievieno cukuru* (uz 10 l katlu ~ 500 g) un vāra uz mazas liesmiņas apmēram 30 - 40 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
Tad sablendē visu viendabīgā masā ar rokas blenderi turpat katlā, pievieno vienu bundžu iebiezinātā piena ar cukuru. Samaisa un ļauj masai “uzsist burbuli”.
“Šajā stadijā ir jābūt uzmanīgiem, nevajag griezt lielāku uguni, jo biezenis tad var sākt “šaut”, un tas ir ļoti karsts “šāviens”,”
brīdina Kristīne. “Tāpēc labāk pacietīgi sagaidīt “vārījienu” uz lēnās uguns. Parasti tās ir 3-5 minūtes.”
Tad vēlreiz kārtīgi sablendē biezeni, līdz tas iegūst maigu struktūru.
Pēc šīs procedūras biezenītim ļauj atpūsties pāris minūtes (uz uguns), tad lej izkarsētās burciņās, aizskrūvē ar tīriem vākiem. Bērnības gardums gatavs!
No pilna desmitlitrīgā katla ar āboliem Kristīnei sanāca septiņas 700 ml burciņas ābolu biezeņa un mazs trauciņš nogaršošanai.
* Cukura daudzums ir atkarīgs no ābolu skābuma. Ja skābāki āboli, to droši var bērt vairāk.
Raksts pirmoreiz publicēts 2022. gada 7. septembrī.