Ābolu biezenis ar bērnības garšu: daudzpadsmit gadus pārbaudīta recepte

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Privātais arhīvs/ TVNET kolāža

“Atceros, bērnībā mūsu gastronoms (ak, kā man patika šis apzīmējums!) bija vienīgā vieta, kur dažreiz varēja nopirkt ābolu biezenīti. Tieši biezenīti, jo tas bija īpašs - mmmmm, ar saldo krējumu. Tam piemita tāda mīļuma un maiguma garša,” saldās atmiņās kavējas pieredzējusī konservētāja Kristīne Maka, iesakot pārbaudītu veidu, kā no āboliem pagatavot maigu biezeni ar bērnības garšu

Šī recepte nudien ir izturējusi laika pārbaudi – Kristīne atminas, ka pirmo reizi šo ābolu biezeni vārījusi pirms padsmit gadiem, kad vecākais dēls vēl bijis pavisam mazs.

“Pirmo reizi to nogaršojot, tā arī izsaucos - ei, tā taču mana bērnība! Tikai, ja toreiz deficīta laikos tās pāris karotītes bija milzīgs notikums, tad tagad man stāvēja priekšā vesels katls "bērnības mīļuma”.”

Kopš tā laika recepte Kristīnes mājās ir ienākusi uz palikšanu un biezeņa vārīšana kļuvusi par ikgadēju tradīciju. “Nu jau visi puikas ir izauguši no bērnības vecuma, taču joprojām prasa pēc tā.”

Ja nu kādam vēl nav pagrabā savas "bērnības" burciņas, Kristīne dalās ar recepti.

Soli pa solim: kā pagatavot ābolu biezeni ār bērnības garšu

Āboliem izgriež tikai serdes un bojātās vietas. Tos nemizo, jo miziņas pēc blendēšanas nejutīs - arī biezeņa garšu tās nebojās.

Foto: Privātais arhīvs

Liek ābolus katlā. “Man sanāk pilns 10 litru katls. Pieleju 2 glāzes ūdens un lieku vārīties.

Kad katls sāk “skanēt”, ik pa laikam apmaisām, lai ābolus nepierauj.”

Tad, kad āboli jau sāk saplakt un masa sāk burbuļot, nogriež mazāku liesmu, pievieno cukuru* (uz 10 l katlu ~ 500 g) un vāra uz mazas liesmiņas apmēram 30 - 40 minūtes, ik pa laikam apmaisot.

Tad sablendē visu viendabīgā masā ar rokas blenderi turpat katlā, pievieno vienu bundžu iebiezinātā piena ar cukuru. Samaisa un ļauj masai “uzsist burbuli”.

“Šajā stadijā ir jābūt uzmanīgiem, nevajag griezt lielāku uguni, jo biezenis tad var sākt “šaut”, un tas ir ļoti karsts “šāviens”,”

brīdina Kristīne. “Tāpēc labāk pacietīgi sagaidīt “vārījienu” uz lēnās uguns. Parasti tās ir 3-5 minūtes.”

Tad vēlreiz kārtīgi sablendē biezeni, līdz tas iegūst maigu struktūru.

Foto: Privātais arhīvs

Pēc šīs procedūras biezenītim ļauj atpūsties pāris minūtes (uz uguns), tad lej izkarsētās burciņās, aizskrūvē ar tīriem vākiem. Bērnības gardums gatavs!

No pilna desmitlitrīgā katla ar āboliem Kristīnei sanāca septiņas 700 ml burciņas ābolu biezeņa un mazs trauciņš nogaršošanai.

Foto: Privātais arhīvs

* Cukura daudzums ir atkarīgs no ābolu skābuma. Ja skābāki āboli, to droši var bērt vairāk.

Veseli ēduši!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu