Moka pot jeb mokas krūze ir uz plīts liekams vai elektrisks mini kafijas automāts, kas pagatavo kafiju, laižot cauri maltai kafijai verdošu ūdeni, kas saspiests ar tvaiku. Šajā variantā vislabāk izvēlēties filtra kafijai piemērotu malumu.
Aeroprese ir līdzīga franču presei, tikai spiediens veidojas manuāli, izspiežot kafiju cauri filtram. Aeroprese ir populāra izvēle cilvēkiem, kuri kāpj kalnos un iet garos pārgājienos, jo ļauj arī brīvā dabā iegūt lieliskas kvalitātes kafiju.
B60 jeb Chemex darbojas uz gravitācijas pamata: kafija tiek aplieta un tālāk iztek cauri papīra filtram, bet rūpīgi jāievēro kafijas malums un ūdens temperatūra. Daudzuprāt, Chemex pagatavotā kafija garšo labāk nekā citos kafijas automātos iegūtie dzērieni unikālā filtra, stikla konstrukcijas un ierīces unikālās formas dēļ. Šādai kafijai nav izteikta rūgtuma, tā ir plānāka par citām.
Savukārt cold brew ir izteikts vasaras dzēriens, kas ir salīdzinoši vienkārši pagatavojams un ko lieto dažādu auksto kafijas dzērienu sajaukšanai: kafijas biezumus pārlej ar istabas temperatūras ūdeni un atstāj ievilkties uz 12–14 stundām.
“Protams, labu kafiju vienmēr var iegūt ar labu kafijas automātu – sifona iekārtām, kapsulu, pupiņu, filtra kafijas automātiem. Tas, protams, prasa lielākas investīcijas, bet arī paver veselu pasauli, jo šīm iekārtām svarīgi atrast īstās, vislabākās kafijas pupiņas vai kapsulas,” saka barista.
Ierīču minimums, ja gribat gatavot vēl mazliet garšīgāku kafiju
- Kāda no minētajām kafijas pagatavošanas ierīcēm.
- Svariņi, lai varētu precīzi atkārtot recepti – kafijas daudzumu un ūdens daudzumu. Ūdeni var iemērīt arī ar mērglāzi, bet var arī svērt.
- Dzirnaviņas. Svaigi malta kafija vienmēr būs garšīgāka.