No kādām kļūdām jāizvairās, sapārojot augu dzērienu ar kafiju

Receptes.lv
No kādām kļūdām jāizvairās, sapārojot augu dzērienu ar kafiju
Facebook Draugiem Whatsapp Pinterest
Comments 1
Foto: Shutterstock

Līdz ar augu dzērienu popularitātes pieaugumu palielinās arī pieprasījums pēc kafijas dzērieniem, kuros tradicionālo govs pienu aizstāj dažādas augu izcelsmes alternatīvas. Tiesa gan, lai rezultāts neliktu vilties, vispirms ir jāiepazīst dažādu augu dzērienu īpašības, praksē jāapgūst iemaņas, kā dažādus augu dzērienus uzsildīt, saputot, un jāielāgo, kā tos pareizi sapārot ar kafiju.

Šoreiz pastāstīsim par to, kas jāņem vērā, izmantojot dažādus augu dzērienus, lai tava iecienītā rīta kafija garšotu nevainojami.

Sojas dzēriens – viegli uzputojams, bet nemīl skābumu

Sojas dzēriens ir lieliska alternatīva tiem, kuri ir nolēmuši izslēgt no ēdienkartes dzīvnieku pienu, bet ir alerģiski pret riekstiem. Par sojas dzēriena garšu viedokļi ļoti atšķiras: daži to uzskata par patīkamu un neitrālu, citiem šķiet, ka dzēriens ir bezgaršīgs vai pat garšo pēc kartona.

Kas jāņem vērā, gatavojot kafiju ar sojas dzērienu:

  • Tas satur lielu daudzumu olbaltumvielu - 3-4 g uz 100 ml, tāpēc to ir viegli sakult putās;
  • Satur skābuma regulatorus un stabilizatorus, tāpēc ir uzputojams divas reizes ātrāk nekā govs piens;
  • Sojas dzēriens ir salīdzinoši karstumizturīgs, tāpēc, pat putojot to temperatūrā līdz 60°C, veidojas blīvas un noturīgas putas.

Baristas iesaka: Sojas dzērienu karsējot vai sajaucot ar ļoti skābu kafiju, tas var “saiet pārslās”. Tāpēc

sojas dzērienu labāk sapārot ar kafijas pupiņām, kurām ir zems skābums, piemēram, Brazīlijā audzētām.

Mandeļu dzēriens – komplimentē kafijai, bet grūti putojams

Mandeļu dzēriens ir viena no iecienītākajām izvēlēm kafijas pagatavošanai, jo tam piemīt neuzkrītoša riekstu garša, kas labi sader ar kafijas pupiņu grauzdējuma aromātu.

Kas jāņem vērā, gatavojot kafiju ar mandeļu dzērienu:

  • Tas satur tikai 0,5–1 g olbaltumvielu uz 100 ml, tāpēc dzēriens slikti puto;
  • Konsistences dēļ no tā sakultās putas ir vājas un nestabilas;
  • Putojot mandeļu dzērienu apmēram 55°C, ir iespējams iegūt blīvākas un noturīgākas putas.

Baristas iesaka: Līdzīgi kā sojas dzēriens, arī mandeļu dzēriens putojot var sākt pārsloties vai noslāņoties. Tāpēc,

lai iegūtu vienmērīgāku putu cepurīti savai rīta kafijai, sagatavoto espreso labāk pievienot mandeļu dzērienam jau pirms putošanas.

Arī mandeļu dzērienu labāk “saprecināt” ar mazāk skābu kafijas šķirni - tad iegūtais dzēriens būs maigāks un gaisīgāks. Lai mandeļu dzēriens nepārkarstu virs 55 grādiem un iegūtās putas būtu vienmērīgākas, vēlams izmantot termometru.

Auzu dzēriens – garšā neitrāls, bet ilgāk putojams

Auzu dzēriens kļūst arvien populārāks kafijas cienītāju vidū, jo šī produkta garša ir neitrālākā no visām piena alternatīvām un nenomāc kafijas īpašības. Ja tasītē būs ielieta Brazīlijas kafija, tad tā arī garšos pēc Brazīlijas kafijas, ja Etiopijas, tad pēc Etiopijas – tieši tik vienkārši!

Kas jāņem vērā, gatavojot kafiju ar auzu dzērienu:

  • Tas satur maz olbaltumvielu - 0,5-1 g uz 100 ml, tāpēc nepieciešams vairāk laika, lai izveidotu stabilas putas;
  • Viegli saputojams pat temperatūrā līdz 65°C;
  • Atkarībā no ražotāja, auzu dzēriena tekstūra var būt atšķirīga, jo daži ražotāji mēdz palielināt tā kaloriju skaitu, pievienojot augu izcelsmes sviestu.

Baristas iesaka: Kafijas gatavošanai vislabāk ir izmantot 100% augu izcelsmes auzu dzērienu bez pievienota sviesta, jo pievienotās taukvielas var izmanīt kafijas garšu. Labāk izvēlēties “maigākas” kafijas pupiņas, no kurām gatavotā kafija nebūs pārlieku stipra.

Ja vēlies krūzītē izveidot putu zīmējumu jeb “latte art”, svaigi sakultajām auzu dzēriena putām pičerī* jāļauj nostāvēties 30–45 sekundes, tad putu tekstūra būs viendabīgāka.

Zīmējums izdosies precīzāks, ja dzēriena putas pievienosi kafijai ātri un bez minstināšanās.

Kokosriekstu dzēriens – krēmīgs, bet grūti saputojams

Kokosriekstu dzērienā ir daudz piesātināto tauku. Kafijas dzērienu gatavošanai to parasti izvēlas krēmīgās garšas dēļ.

Kas jāņem vērā, gatavojot kafiju ar kokosriekstu dzērienu:

  • Tas satur maz olbaltumvielu - 1-1,5 g uz 100 ml, tāpēc ir salīdzinoši grūti uzputojams;
  • Putojot 65°C vai augstākā temperatūrā, tas var sabiezēt, veidojot irdenas putas;
  • Dzēriens ir patīkami krēmīgs, bet neizmaina kafijas dzēriena garšu;
  • Kokosriekstu dzēriens ir grūti izmantojams “latte art”.

Baristas iesaka: Uz kokosriekstu dzēriena bāzes gatavotam kafijas dzērienam vislabāk izmantot pēc konsistence tumīgāku un mazāk skābu kafiju.

Lai kokosriekstu dzēriena struktūra nesabojātos, to nevajadzētu karsēt virs 65°C.

Late mākslas zīmēšana ar kokosriekstu dzērienu ir iespējams, bet ļoti sarežģīts process, jo putas ir nestabilas.

Kas jāņem vērā, izvēloties augu dzērienu kafijai

Izvēloties jebkuru augu dzērienu, vispirms pievērs uzmanību sastāvdaļu sarakstam, jo augu dzērienu sastāvs dažādiem ražotājiem ir atšķirīgs. Tā, piemēram,

lai augu dzēriens labāk saputotos un karsējot nenoslāņotos, tam mēdz pievienot stabilizatorus. Šāds dzēriens ir labi piemērots kapučīno un lates gatavošanai.

Augu izcelsmes pienam var būt pievienoti arī saldinātāji un taukvielas. Ja produktā to ir pārāk daudz, kafijas dzēriens var iegūt nepatīkamu piegaršu.

Daži ražotāji, piemēram, Alpro, ražo augu dzērienus, kas speciāli paredzēti kafijas dzērienu gatavošanai. Tā būs laba, profesionāļu pārbaudīta izvēle, ja nevēlies lieki eksperimentēt, bet mājas apstākļos baudīt gardu kafiju ar krēmīgu, noturīgu putu cepurīti.

Savukārt, ja – gluži pretēji – gribi ļauties eksperimentiem kafijas pasaulē, vari izvēlēties dažādus “tīros” augu dzērienus bez piedevām, lai praksē pārbaudītu mūsu iepriekš sniegtos padomus un pārbaudītu, kurš augu dzēriens ir visvieglāk uzputojams un vistīkamākais tavām garšas kārpiņām. Tikai neaizmirsti, ka ir svarīgi pievērst uzmanību arī izmantotajam kafijas veidam un putošanas temperatūrai.

Padalies komentāros, kādi ir tavi knifiņi, gatavojot kafiju ar augu dzērienu?

* Pičers (angļu val. - "pitcher") ir nerūsējošā tērauda piena kanniņa, kas paredzēta manuālai piena uzputošanai zem tvaika sprauslas.

Raksts tapis sadarbībā ar Alpro.

 

Tēmas
Receptes.lv iesaka
Lasītākais šonedēļ
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu