Līdz ar augu dzērienu popularitātes pieaugumu palielinās arī pieprasījums pēc kafijas dzērieniem, kuros tradicionālo govs pienu aizstāj dažādas augu izcelsmes alternatīvas. Tiesa gan, lai rezultāts neliktu vilties, vispirms ir jāiepazīst dažādu augu dzērienu īpašības, praksē jāapgūst iemaņas, kā dažādus augu dzērienus uzsildīt, saputot, un jāielāgo, kā tos pareizi sapārot ar kafiju.
Šoreiz pastāstīsim par to, kas jāņem vērā, izmantojot dažādus augu dzērienus, lai tava iecienītā rīta kafija garšotu nevainojami.
Sojas dzēriens – viegli uzputojams, bet nemīl skābumu
Sojas dzēriens ir lieliska alternatīva tiem, kuri ir nolēmuši izslēgt no ēdienkartes dzīvnieku pienu, bet ir alerģiski pret riekstiem. Par sojas dzēriena garšu viedokļi ļoti atšķiras: daži to uzskata par patīkamu un neitrālu, citiem šķiet, ka dzēriens ir bezgaršīgs vai pat garšo pēc kartona.
Kas jāņem vērā, gatavojot kafiju ar sojas dzērienu:
- Tas satur lielu daudzumu olbaltumvielu - 3-4 g uz 100 ml, tāpēc to ir viegli sakult putās;
- Satur skābuma regulatorus un stabilizatorus, tāpēc ir uzputojams divas reizes ātrāk nekā govs piens;
- Sojas dzēriens ir salīdzinoši karstumizturīgs, tāpēc, pat putojot to temperatūrā līdz 60°C, veidojas blīvas un noturīgas putas.
Baristas iesaka: Sojas dzērienu karsējot vai sajaucot ar ļoti skābu kafiju, tas var “saiet pārslās”. Tāpēc
sojas dzērienu labāk sapārot ar kafijas pupiņām, kurām ir zems skābums, piemēram, Brazīlijā audzētām.