Dzīve bez laktozes: kāpēc cilvēki dzer kafiju ar augu dzērienu?

Foto: Shutterstock
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Sekojot pieaugošajam pieprasījumam, veikalu plauktos ir daudz dažādu pienu veidu un tā alternatīvu, tādēļ skaidrosim, kā katrs no tiem ietekmē veselību, lai jūs varētu izvēlēties sev piemērotāku risinājumu kafijas pauzēm.

Šodien teju katrā kafejnīcā, pasūtot dzērienu, barista jums jautās, ar kādu pienu to pagatavot: parasto vai alternatīvo augu izcelsmes dzērienu. Turklāt otrajam var būt vairāki varianti: kokosriekstu, mandeļu, auzu – katrai gaumei. Kafija ar augu dzērienu sader kā cimds ar roku – pareizi piemeklēts augu dzēriens padara maigāku kafijas spēcīgo garšu, mazina skābuma līmeni un palīdz samazināt kofeīna koncentrāciju.

Lasi tālāk un uzzini, kāds ir augu izcelsmes dzērienu sastāvs, priekšrocības, un kādēļ arvien vairāk cilvēku atsakās no parastā piena par labu augu dzērienam.

Augu dzērienu daudzveidība

Galvenā atšķirība starp parasto pienu un augu dzērienu slēpjas tieši produkta sastāvā. Lielākā daļa mums zināmo pienu, kas atrodami veikalu plauktos, ir dzīvnieku izcelsmes. Visbiežāk pienu iegūst no govīm, bet daudzās valstīs populāra izvēle ir arī kazu un pat kamieļmāšu piens.

Atšķirībā no parastā piena alternatīvais augu dzēriens, kā jau nosaukums saka priekšā, ir izgatavots tikai no augu izcelsmes sastāvdaļām. Atkarībā no tā, kurš komponents tiek ņemts par pamatu, iespējams iegūt dažādu veidu dzērienus.

Foto: Publicitātes foto

Augu dzēriena plusi:

  • Šis produkts tiek iegūts no augiem, nekaitējot dzīvniekiem;
  • Tas ir piemērots vegāniem un tiem, kam ir laktozes nepanesība;
  • Dabīgi ar zemu tauku saturu, tostarp ar zemu piesātināto tauku saturu, tādēļ draudzīgs tievētājiem;
  • Mazina kafijas skābumu un izceļ labākās garšas īpašības;
  • Atkarībā no izejvielām, kas izvēlētas ražošanai, mainās dzēriena garša, tātad katrs var izvēlēties savu ideālās garšas produktu.

Augu dzērienu mīnusi:

  • Lai arī šie dzērieni nesatur laktozi, jāņem vērā, ka tie tāpat var izraisīt alerģiskas reakcijas – piemēram, ir cilvēki, kas ir alerģiski pret riekstiem.

Kas augu dzērienam “vēderā”?

Augu izcelsmes dzērienu ir daudz, tādēļ šoreiz, ņemot par pamatu Alpro publiski pieejamo informāciju, analizēsim populārākos kafijas dzērienu pāriniekus*: sojas, mandeļu, auzu un kokosriekstu.

Sojas dzēriens

100 ml šī dzēriena satur:

  • 42 kcal
  • 3,3 g olbaltumvielu
  • 1,9 g tauku
  • 2,7 g ogļhidrātu
Foto: Shutterstock

Soja ir svarīgs olbaltumvielu avots, it īpaši tiem, kas piekopj veģetāru dzīvesveidu. Sojas dzēriens ir lielisks kalcija un vitamīnu D un B12 avots. Vitamīns B12 mazina nogurumu.

Dzērienu gatavo no veselām sojas pupiņām vai sojas proteīna. Metode, kurā tiek izmantotas veselas pupiņas, Āzijā pazīstama jau gadu tūkstošiem. Pupiņas mērcē ūdenī un pēc tam sablendē. Apstrādes procesā soja tiek termiski apstrādāta, lai neitralizētu enzīmu tās sastāvā, kuru cilvēka gremošanas sistēma nespēj pārstrādāt.

Mandeļu dzēriens

100 ml šī dzēriena satur:

24 kcal

0,5 g olbaltumvielu

1,2 g tauku

2,6 g ogļhidrātu

Mandeles satur daudz mononepiesātināto taukskābju, kas ir svarīgas svara zaudēšanas procesā. Turklāt mandeles ir daudzu uzturvielu un vitamīnu avots.

Mandelēm piedēvētas vairākas labas īpašības: tās satur olbaltumvielas, nepiesātinātās taukskābes un citas cilvēka ķermeņa funkciju nodrošināšanai svarīgas vielas.

Lai mandeles pārvērstu dzērienā, riekstus parasti samaļ vai saberž pulverī, pievieno ūdeni un izfiltrē. Pēc mandeļu mīkstuma filtrēšanas iegūst pienaini baltu šķidrumu. Komerciālā ražošanā mandeļu dzēriens tiek homogenizēts ar augstu spiedienu un pasterizēts, lai panāktu lielāku stabilitāti un ilgāku glabāšanas laiku.

Auzu dzēriens

100 ml šī dzēriena satur:

  • 43 kcal
  • 0,8 g olbaltumvielu
  • 1,5 g tauku
  • 6,7 g ogļhidrātu
Foto: Shutterstock

Auzas uzskatāmas par veselīgu un vērtīgu produktu. Tās satur šķiedrvielas, olbaltumvielas, B vitamīnus un dažādas minerālvielas, ir labs ogļhidrātu avots.

Tā kā gatavā auzu dzērienā ir mazāk uzturvielu nekā auzās pirms to apstrādes, tad nereti dzēriens tiek bagātināts ar A un D vitamīnu, kalciju, dzelzi un citām uzturvielām.

Auzu dzēriena ražošanai izmanto veselu auzu putraimu apvienošanu ar ūdeni un dabīgu enzīmu maisījumu. Ferments sadala auzas sīkākās daļās un pēc tam sasmalcina nešķīstošo šķiedru, atstājot beta-glikānus jeb šķīstošās šķiedrvielas, kas saistītas ar sirds veselības veicināšanu.

Kokosriekstu dzēriens

100 ml šī dzēriena satur:

  • 33 kcal
  • 1,5 g olbaltumvielu
  • 1,4 g tauku
  • 3,3 g ogļhidrātu

Pētījumi ir parādījuši, ka kokosriekstiem (īpaši kokosriekstu eļļai) ir pretmikrobu un pretsēnīšu iedarbība.

Kokosriekstu dzēriens satur tādas vērtīgas vielas kā kalciju, selēnu, varu, cinku, dzelzi un mangānu.

Dzērienu iegūst no kokosrieksta baltā mīkstuma, ko kopā ar ūdeni sasmalcina biezenī un pēc tam izkāš vai izspiež caur smalku sietu vai speciālu audumu. 

Foto: Shutterstock

Salīdzinājumam – 100 ml 2% govs piena satur:

  • 49 kcal
  • 3.2 g olbaltumvielu
  • 2 g tauku
  • 4.5 g ogļhidrātu

Ir zināms, ka pilnvērtīgam govs pienam ir labvēlīga ietekme uz cilvēka veselību: mijiedarbība starp kalciju, fosforu, olbaltumvielām un D vitamīnu sekmē kaulu augšanu un stiprina tos.

Tomēr jāņem vērā, ka regulāra parastā piena lietošana var palielināt daudzus veselības riskus, norāda Atbildīgas medicīnas ārstu komiteja (Physicians Committee for Responsible Medicine).

Pēc organizācijas datiem, piens un piena produkti ir galvenie piesātināto tauku avoti, kas nosprosto artērijas. Piens satur arī holesterīnu, tādēļ regulāra piena produktu lietošana var palielināt sirds un asinsvadu slimību attīstības risku. Turklāt

mūsdienās daudzi cieš arī no laktozes nepanesības - bērnībā organisms ražo īpašus enzīmus, lai šķeltu pienā esošo cukuru, taču ar gadiem daži cilvēki šo spēju zaudē,

kā rezultātā piens var izraisīt gremošanas traucējumus.

Kurš dzēriens tad ir veselībai draudzīgāks un būs labākā izvēle? Uz šo jautājumu nav vienas atbildes. Izvēle ir atkarīga no katra gaumes, veselības rādītājiem un diētas īpatnībām. Salīdzinot dažādu dzērienu uzturvērtību, priekšrocības un trūkumus, kā arī garšas īpašības, katrs baltas kafijas mīļotājs noteikti atradīs sev piemērotāko risinājumu.

Raksts tapis sadarbībā ar Alpro.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu