Kāpēc kafijas baudīšana pēcpusdienā un vakara stundās nav laba doma? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Ilustratīvs attēls. Kafija saulrietā.
Ilustratīvs attēls. Kafija saulrietā. Foto: Oleg Elkov/Shutterstock.com

Dienas sākšana ar kafijas tasi ir ieradums, kas daudziem šķiet tikpat dabisks kā zobu tīrīšana vai sejas mazgāšana. Un, lai gan šī ikrīta tasīte var dot tev nepieciešamo enerģijas lādiņu, lai sāktu darbu, ja pie kafijas baudīšanas ķeries pēcpusdienā un vakara stundās, tad tu iespējams sabotē ne tikai savu enerģijas līmeni, bet arī veselību.

Kādas kafijas blakusparādības varētu rasties, ja dzersi to pēcpusdienā un vakara stundās? 

Ilgāks laiks iemigšanai

Ja vēlies labi atpūsties naktī, iespējams, vēlēsies atteikties no pēcpusdienas kafijas. Saskaņā ar 2014. gada pētījumu, kas publicēts žurnālā Journal of Biological Rhythms, indivīdiem, kuri piecas stundas pirms gulētiešanas saņēma kofeīna devu, kas līdzvērtīga diviem espresso, paildzinājās laiks, kas nepieciešams, lai viņi aizmigtu.

Trauksmaināks miegs

Ja dzersi kafiju tuvu gulētiešanai, ne tikai pieaugs laiks, kas pavadīts mētājoties un grozoties. Saskaņā ar Journal of Biological Rhythms pētījumu, indivīdi, kuri lietoja kofeīnu piecas stundas pirms gulētiešanas, biežāk pamodās naktī, viņiem bija ilgāki mazāk mierīga miega periodi un īsāki "dziļa" miega periodi.

Izjaukts diennakts ritms

Vai vēlies pamosties mundrs un agri no rīta? Viena no labi zināmajām kafijas blakusparādībām ir ne tikai nespēja naktī aizmigt. 2015. gada pētījumā, kas publicēts žurnālā Science Translational Medicine, konstatēts, ka kofeīna deva, kas tika uzņemta trīs stundas pirms gulētiešanas, aizkavē cilvēka diennakts ritmu 40 minūtes, kas, iespējams, apgrūtinās arī piecelšanos.

Pastiprināta svīšana naktīs

Ja menopauzes dēļ rodas svīšana naktī, pēcpusdienas kofeīna patēriņš var saasināt šo problēmu. Saskaņā ar 2015. gada pētījumu, kas publicēts žurnālā Menopause, kofeīna patēriņš var pastiprināt šo simptomu.

Jāceļas, lai apmeklētu labierīcības

Kofeīns ir diurētiķis, kas nozīmē, ka tas var palielināt nepieciešamību urinēt neatkarīgi no tā, kad to lieto. Tomēr, ja dzer kafiju pēcpusdienā vai vakarā, visticamāk, naktī tu steigsies uz tualeti.

2013. gada pētījumā, kas publicēts International Urogynekoloģijas žurnālā, atklājās, ka sievietēm, kuras dzēra lielu daudzumu kofeīna, bija lielāka urīna nesaturēšanas iespējamība nekā tām, kuras atturējās vai lietoja mērenāk kofeīnu, savukārt 2011. gada pētījumā Urology Annals atklājās, ka sievietēm, kurām ir hiperaktīvs urīnpūslis, kofeīns var palielināt gan urinēšanas nepieciešamību, gan biežumu, tādējādi potenciāli liekot tev būt nomodā.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu