10 aizraujoši fakti, ko tu nezināji par kafiju (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Kafija ir viens no populārākajiem karstajiem dzērieniem visā pasaulē. Bet vai tu zini, kā kafiju var pagatavot, pārlejot ar aukstu ūdeni, kurš slavens komponists par godu šim dievu dzērienam savulaik ir sacerējis kantāti un kurš dižgars mēdza ik dienu izmalkot pat 50 tases melnās dziras? Piedāvājam interesantus un amizantus faktus par kafiju. Izlasi un sapratīsi, ka, ļoti iespējams, visai maz zini par šo iecienīto dzērienu.

1. Kafija tika atklāta, pateicoties etiopiešu kazām

Saskaņā ar leģendu, kafija tika atklāta, pateicoties nejaušībai. Etiopiešu kazu gani kafijas koka ogas sāka izmantot jau 9. gadsimtā, novērojot, cik jestras un enerģiskas kļūst kazas, kad ir tās saēdušās. Iesākumā no kafijas sēklām un tauku masas tika veidotas enerģijas bumbas.

2. Pirmie kafijas automāti tika kurināti ar oglēm un malku

Kopš pirmsākumiem kafijas automāti ir mainījušies teju līdz nepazīšanai. Pirmie eksemplāri tika kurināti ar oglēm, pēc tam – ar malku. Un tikai tad parādījās īsta inovācija - ar gāzi darbināmi automāti. Vēl šodien atsevišķos Itālijas kalnu reģionu mazajos ciematos ir saglabājušies un darbojas pat 70 gadus veci ar gāzi darbināmi kafijas automāti.

Foto: Shutterstock/TVNET kolāža

Interesanti, ka pirmā kafijas aparāta prototips bija idejiski aizgūts no krievu patvāra.

Ap 20. gadsimta 40. gadiem sākās elektrisko kafijas automātu triumfa gājiens, kas turpinās līdz pat mūsdienām.

3. Kafiju var pārdozēt

Pārlieku liela kafijas deva var būt nāvējoša. Tiesa gan, uztraukumam nav pamata, jo, piemēram,

slavenais franču filosofs Voltērs, kurš dienā esot izdzēris 50 tases kafija, nodzīvoja līdz 83 gadu vecumam.

Letāls iznākums iespējams tikai tādā gadījumā, ja izdosies izdzert 100 kafijas tases 4 stundu laikā.

4. Kafiju var pagatavot arī aukstā ūdenī

Izrādās, kafiju, ko esam iecienījuši kā karsto dzērienu, var pagatavot arī, izmantojot tā saucamo “cold brew” metodi. Šajā gadījumā karstu ūdeni aizstāj ar kafijas ilgāku noturēšanu aukstā ūdenī: maltu kafiju pārlej ar aukstu ūdeni un ļauj tai ievilkties 12-16 stundas vai vēl ilgāk.

5. Kafijas aromāts palīdz pamosties

Tiek uzskatīts, ka kafijas aromāts no rīta aktivizē smadzenes un asinsriti, kā arī samazina stresu. Izdzerot kafiju, kofeīns ļoti ātri sasniedz asinis, iespējams, pat nieka 10 minūšu laikā. Tajā esošais kofeīns stimulē prāta darbību un vielmaiņu. Savukārt kafijā esošie antioksidanti palīdz "pamosties" un labāk darboties smadzenēm un ķermenim.

Foto: TVNET attēls

6. Šim dzērienam Bahs ir veltījis īpašu kantāti

Johans Sebastians Bahs savulaik ir sarakstījis “Kafijas kantāti” par sievieti, kura bija nonākusi kafijas burvības varā. Šajā skaņdarbā nobažījies tēvs cenšas atrunāt jauno dāmu no šī ieraduma, bet uz viņa aizrādījumiem meitenes atbilde ir nemainīga: “Kafija – mana viena vienīgā svētība, saldāka par tūkstošiem skūpstu un labāka nekā dzirkstošie vīni.”

7. Vārds “kafija” patiesībā nozīmē “vīns”

Izrādās,

kafijas sākotnējais nosaukums "qahwah" ir cēlies no senās Jemenas valodas, kur šādā vārdā tika dēvēts vīns.

Savukārt Turcijā kafija dzēriens tika dēvēta par "kahveh", līdz brīdim, kad ģermāņi nosauca to par "koffie”, un tikai vēlāk angļu valodā šo dzērienu sāka dēvēt par "coffee" jeb kafiju.

8. Kafija var palīdzēt cīņā ar liekajiem kilogramiem

Pētījumi pierādījuši, ka kofeīna lietošana uzturā var paātrināt vielmaiņu un palīdzēt dedzināt kalorijas. Kofeīns uzlabo rezultātus arī sporta nodarbībās, paaugstinot adrenalīna līmeni un palīdzot atbrīvot taukskābes no taukaudiem. Pirms treniņa baudīta kafija bez cukura ir viens no dzērieniem, kas tiešām var palīdzēt sasniegt nosprausto mērķi un atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Foto: Shutterstock/TVNET kolāža

9. Dārgāko kafiju “saražo” civetkaķi

Iespējams, dārgākā kafija Luwak pasaulē tiek ražota Sumatras salā. Kafijas īpašā garša tiek iegūta visnotaļ neparastā veidā -

civetkaķi kafijas plantācijās pēc sev vien zināmiem atlases principiem izvēlas vislabākās un gatavākās kafijas pupiņas, apēd tās un izlaiž caur savu zarnu traktu.

Dzīvnieka kuņģa vielmaiņas skābes likvidē pupiņu sīvumu un samazina kofeīna daudzumu. Tālāk šīs kafijas pupiņas tiek savāktas mazgātas, kaltētas un citādi īpaši apstrādātas, līdz top par ekskluzīvu un gardēžu iecienītu produktu. Tieši šis darbietilpīgais kafijas ieguves veids un tās nelielais daudzums pasaulē nosaka tās augsto cenu.

10. Kafiju var “nogalināt” nepareizi izvēlēta ūdens temperatūra

Izrādās, ka pat visdārgāko un kvalitatīvāko kafiju var sagandēt, izvēloties nepareizu ūdens temperatūru. Lai nodrošinātu optimālu kafijas koncentrāta izvilkumu no pupiņām, ūdens temperatūrai ir jābūt zemākai par vārīšanās temperatūru.

Ja ūdens temperatūra būs pārāk augsta, kafija kļūs rūgta, bet ja temperatūra būs pārāk zema – kafijai būs skābuma piegarša, tā būs bezgaršīga un ūdeņaina.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu