Kā kafija var palīdzēt cīņā ar depresiju, paģirām un kilogramiem (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Mūsdienās tiek uzskatīts, ka kafija ir otra nozīmīgākā tirdzniecības prece uzreiz aiz naftas. 60% pasaules iedzīvotāju šis dzēriens ir ikdienas ēdienkartē, un vēl 38% atzīst, ka dzer kafiju laiku pa laikam. Dzert vai nedzert kafiju – tas ir gaumes jautājums, taču zinātnieku pētījumi liecina, ka pareizi pagatavota kafija var sniegt virkni labumu veselībai

Kafija palīdz koncentrēties un sakārtot domas 

Pētījums par kofeīnu un tā ilgtermiņa iedarbību žurnālā "Oxford's Journal of Nutrition" liecina, ka kafijā esošais kofeīns var sniegt ne tikai momentānu garīgo stimulu, bet arī palīdzēt uzlabot ilgtermiņa ietekmi uz domāšanas prasmēm, palielināt kognitīvo veiktspēju, palīdzēt uzturēt labu atmiņu un palēnināt ar vecumu saistīto intelektuālo lejupslīdi.

Foto: Shutterstock/TVNET kolāža

Tasīte kafijas stimulē prātu, palīdz koncentrēties, sakārto domas un palīdz iegūt asu prātu brīžos, kad tas visvairāk nepieciešams, pat pēc bezmiega nakts.

Tas ir lielisks veids, kā sev palīdzēt, ja rodas pēkšņa vajadzība, taču to nevajadzētu ļaunprātīgi izmantot un lietot miega, kā arī pienācīgas atpūtas vietā. Kofeīna patēriņš būtu jāierobežo tikai līdz dienas pirmajai daļai, īpaši tiem, kam ir grūtības naktī aizmigt.

Kafija var palīdzēt notievēt un uzlabot sniegumu sporta zālē

Pirms treniņa baudīta kafija var sniegt papildu enerģiju, lai paaugstinātu treniņu intensitāti un uzlabotu sniegumu. Turklāt tasīte šī dzēriena palīdzēs arī sadedzināt vairāk kaloriju, jo kofeīns kā stimulants palielina organisma iekšējo termoģenēzi - ķermenis ražo vairāk siltuma un enerģijas no pārtikas sagremošanas, un tas var palielināt svara zudumu. Pētījumi liecina, ka

kofeīnam piemīt arī apetīti nomācošs efekts, kas var būt labs palīgs cīņā ar lieko svaru.

Taču tievētājiem būtu svarīgi ņemt vērā, ka kafijas labās īpašības nestrādās jums par labu, ja parasto melno kafiju bez cukura aizstāsiet ar saldinātu kafijas dzērienu, kas klāts ar putukrējuma cepurīti.

Foto: TVNET kolāža

Kafija var būt glābiņš pēc vētrainas ballītes

Dažreiz pat neliela alkohola deva var izraisīt galvassāpes. Sāpju vaininieks – acetāts, kurš veidojas organismā etanola ietekmē. Kafija palīdz bloķēt acetaldehīda pārveidošanos par acetātu un novērš nepatīkamas sajūtas. Cilvēkam ar viduvēju ķermeņa masu pietiekami ar vienu 100 - 150 ml kafijas tasīti.

Kafija samazina depresiju un uzlabo garastāvokli

Hārvardas zinātnieki noskaidrojuši, ka kafijas mīļotāji daudz retāk cieš no domām par pašnāvību. Pētījumi liecina, ka kofeīns var palīdzēt palielināt laimes sajūtu, kā arī mazināt depresijas simptomus.

Dopamīna receptori smadzenēs reaģē uz kofeīnu, tādēļ gardais dzēriens, regulāri lietots, var palīdzēt uzlabot garastāvokli.

Pozitīvu ietekmi uz veselību atstāj arī kafijas sastāvā esošais iespaidīgais antioksidantu saturs - arī šie savienojumi palīdz uzturēt labu garastāvokli un novērš depresiju.

Foto: Shutterstock/TVNET kolāža

Nu ir skaidrs, kādēļ daudzi no mums darba dienu ierasti sāk ar tasi kafijas. Jo cilvēks, kurš ir priecīgs, enerģisks un labā noskaņojumā, ir gatavs gāzt kalnus un sasniegt vislabākos rezultātus visās dzīves jomās!

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu