Kā nomizot cietu ķirbi? Pieredzē dalās saimnieces

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Tomas Skopal/Shutterstock.com

Kad ķirbis tikko atnests no dobes, galvassāpes tā sagriešana un nomizošana īsti nesagādā, jo miza vēl ir mīksta un viegli padodas manipulācijām gan ar parastu nazi, gan mizojamo nazi. Ziepes sākas vēlāk, kad ķirbis nobriest un mizas noņemšana kļūst par bīstamu un reizēm pat šķiet - neiespējamu misiju. Vaicājām entuziastiskām gatavotājām, kā ar ķirbja mizu tiek galā viņas.

Klasiski ķirbi pārgriežam uz pusēm, tad sagriežam šķēlēs, un tad ar veiklām rokas kustībām, izmantojot parasto nazi vai mizojamo nazi, atbrīvojamies no mizas. 

Ja miza jau kļuvusi cieta, tad jau katru šķēli liekam uz virtuves dēlīša un pa mazam gabaliņam zāģējam nost mizu, līdzīgi kā attēlā zemāk.

Foto: Valeri Pavljuk/Shutterstock.com

Vaicājām kādā portāla Facebook ēst gatavošanas entuziastu domubiedru grupā, kā ar cieto ķirbja mizu tiek galā viņu virtuvēs. Versijas no ļoti radošām līdz pat ekselenti kuriozām, bet skaidrs tapa viens - saimnieces, kas ar ķirbja cieto mizu ir saskārušās, labi zina, ka joki te mazi.

Klasisko metodi izmanto daudzas, bet piekrīt, ka process ir ilgs un grūts. Ļoti jāuzmana rokas, jo sagriezties var viegli. Ja citu ideju nav, bet blakus atrodas kāds gādīgs vīrietis ar spēcīgām rokām, tad noteikti der lūgt palīdzību. Šo metodi par labu atzīst un savā praksē lieto grupas biedre Baiba.

Citas saimnieces talkā ņem nopietnākus instrumentus, kuriem vairāk vieta malkas šķūnī, nevis virtuvē, - cirvi un mazo zāģīti jeb fuksīti, lai vispirms sadalītu ķirbi gabalos un tad nogrieztu vai pareizāk - nozāģētu mizu. 

Grupas biedre Agrita stāsta, ka viņa cieto mizu norīvē uz parastas rīves. Līdzīgu metodi iesaka kāda cita lietotāja, sakot, ka izmanto to rīves pusi, kas paredzēta šķēlītēm. Te nu skaidrs - rīvei jābūt patiesi asai, citādi nekas neizdosies.

Foto: grzejan/Shutterstock.com

Rūta dalās savā pieredzē: "Ķirbja mizā viegli šur tur jāiegriež. Tad ieliek uz 10 minūtēm 180 grādos uzkarsētā cepeškrāsnī, un būs viegli nomizot." Līdzīgu metodi izmanto arī citas saimnieces, skaidrojot, ka dārzeni ar cieto mizu var ielikt uz kādu laiku tvaicētājā, arī tad to būs vieglāk nomizot.

Kāda cita saimniece iesaka ķirbi vienkārši gatavot ar visu mizu un no tās atbrīvoties vien pirms pasniegšanas.

Raks pirmo reizi publicēts 2021. gada oktobrī.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu