Vai kopā ar olām vajadzētu uzglabāt izlietoto olu čaumalas?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Svineyard/Shutterstock.com

Olas ir ļoti iecienīts produkts un pieejams teju katrās mājās. Ātras un daudzveidīgas brokastis, pankūkas, kūkas, sacepumi - šo produktu varam atrast ļoti daudzās receptēs un labprāt arī izmantojam. Bet kas notiek ar olas čaumalu, kad esi no tās paņēmis sev nepieciešamo?

Varianti ir redzēti divi: kāds tūdaļ izmet olas čaumalu, bet cits saliek abas pusītes kopā un ievieto atpakaļ kartonā pie pārējām, neizmantotajām olām, lai vēlāk izmestu visu kopā. 

Vai ir droši uzglabāt jau izlietoto olu čaumalas kartonā pie pārējām olām? 

Var rasties pat dīvaini apmierinoša sajūta un apziņa, ja brokastīs izlietoto olu čaumalas  atliec atpakaļ kartona bretē vēlākai izmešanai vai pat vēl labāk -  kompostēšanai. Tad šķiet, ka valda kārtība un efektivitāte, jo nekur virtuvē nenopil olu baltums.

Virtuve ir vieta, kur ar baktērijām ir iespējams sastapties ik uz soļa. Skarbākais ir tas, ka šīs baktērijas izplata arī produkti, kurus gatavojam un lietojam. Piemēram, teju visi zina, ka noteikti nevajadzētu mazgāt jēlu vistu, lai ar ūdens lāsēm neizplatītu pa virtuvi iespējamās baktērijas. 

Tāpat arī zināms, ka nevajadzētu aizrauties ar jēlu olu ēšanu, ja vien neesi īpaši drošs par to izcelsmi, jo salmonellas risks netiek izslēgts.

Nelabvēlīgās baktērijas var atrasties kā olu ārpusē, tā arī iekšpusē, un izlietoto olu čaumalu uzglabāšana ar neskartajām olām ievērojami palielina baktēriju pārnešanas risku ar rokām, traukiem, gaisu utt. Bez tam - ledusskapī, ja šādas čaumalas uzglabā ilgstoši, var veidoties arī netīkams aromāts.

Portāls "Egg safety" neiesaka arī atkārtoti izmantot olu kastītes, jo tās var būt īsteni baktēriju midzeņi.

Tātad čaumalas izmetam uzreiz, bet kastīti brīdī, kad izlietota pēdējā ola.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu