Vai kafija tiešām palīdz atgūt skaidru prātu pēc grādīgās dziras lietošanas?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Arī tu esi dzirdējis, ka tasīte kafijas palīdz novērst alkohola ietekmi uz ķermeni? Tā īsti nav taisnība, atklāj "BBC".

Atgādinām: alkohola lietošanai ir negatīva ietekme. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Kad lieto alkoholiskos dzērienus un alkohols asinīs sasniedz noteiktu līmeni, tu izjūti mundrumu. Šis efekts saglabājas aptuveni pusotru stundu. Pēc tam ķermeni pārņem miegainība, un šajā brīdī kofeīns var palīdzēt.

Tas tiešām ļauj tev justies mundrākam un enerģiskākam, neitralizējot miegainību, ko radījis alkohols. Tas izskaidro arī faktu, kāpēc kafiju mēdz pasniegt uzreiz pēc vakariņām, jo arī brīdī, kad organisms sāk pārstrādāt ēdienu, kļūstam miegaināki.

Bet svarīgākais - mundrums nenozīmē, ka esi skaidrā. Alkohola ietekmē joprojām ir traucētas koncentrēšanās spējas un apkārtējās vides uztvere. Un tas beigsies tikai tad, kad aknas būs pilnībā pārstrādājušas asinīs esošo alkoholu. Tasīte iecienītās kafijas šo procesu nepaātrina. 

Patiesībā tiek uzskatīts, ka kofeīna un alkohola apvienošana var padarīt visu sliktāku. Amerikas studentu pētījums atklāj, ka kofeīna un alkohola sajaukšana palielina negadījumu un ievainojumu risku, jo kofeīna ietekmē var palielināties patērētā alkohola apjoms. Tas tādēļ, ka kofeīns neitralizē dažus alkohola blakusefektus, radot mānīgu iespaidu, ka esi skaidrā, kad patiesībā tā nemaz nav. 

Tātad, ja esi lietojis alkoholu un esi apreibis - vienkārši ej izgulēties.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu