Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Tomāti: padomi veiksmīgai konservēšanai

Foto: depositphotos.com

Marinēšanai vispiemērotākie ir stingri, pēc iespējas vienāda lieluma tomāti, bet kečupiem un mērcēm var izmantot arī ļoti nogatavojušos tomātus.

  • Lai tomāti karsēšanas laikā nepārplīstu, ar asu koka irbulīti iedur kātiņa piestiprinājuma vietā.
  • Ja nepatīk, ka tomātu mērcē ir miziņas, tomātus pirms vārīšanas blanšē verdošā ūdenī, tad strauji noskalo aukstā ūdenī un novelk miziņu.
  • Lai tomātiem miziņu varētu novilkt vienkāršāk, tos krusteniski iegriež, pēc tam blanšē un strauji atdzesē.
  • Lai pagatavotu kvalitatīvu tomātu mērci, ko sauc par salsu, tomāti ne tikai jānomizo, tiem arī jāizņem sēklas un jāizmanto tikai stingrais mīkstums.
  • No tomātiem var pagatavot kā pikantus, tā arī saldus konservus - garša atkarīga no piedevām un garšvielām.
  • Bez tradicionālajiem garšaugiem - dillēm, mārrutkiem u. c., ko mēdz izmantot tomātu konservēšanai, - ļoti labi der arī baziliks, timiāns, rozmarīns, lupstājs un koriandrs.
  • Jāņem vērā, ka no importa tomātiem, kas visu gadu nopērkami lielveikalos, garšīgus konservus pagatavot nevar - tur vainojams pārāk lielais kaitīgo piedevu daudzums. Pirmā pazīme, kas liecina, ka tomāti nav derīgi konservēšanai, ir tik tikko jūtama zivju piegarša.
  • Tā kā tomātos ir daudz sulas, tie nav piemēroti iesaldēšanai veselā veidā. Tomātus blanšē, novelk miziņu, izņem sēklas, mīkstumu sagriež gabaliņos, iepilda mazos trauciņos un sasaldē.
  • Tomātu konservi ir iecienīti Vidusjūras valstīs, tāpēc tiem ir piemēroti tie garšaugi, kas izplatīti šajā reģionā: baziliks, rozmarīns, timiāns, salvija un ķiploki. Savukārt mūsu platuma grādos tomāti lieliski garšo ar sīpoliem, dillēm, pētersīļiem un selerijām.

Teksts no grāmatas "Konservēšanas rokasgrāmata", Iveta Galējaapgāds "Zvaigzne ABC"

Raksts pirmoreiz publicēts 2021. gada 11. augustā.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu