Līdakas (karpas, zandarta) veltnis

3 1

Sastāvdaļas

  • 1.5 līdaka 1,5-2 kg
  • Ola 1 gab
  • Baltmaizes rīvmaize 1 tase
  • Skābais krējums 3 ēdamkarotes
  • Sāls pēc garšas
  • Timiāns 1 tējkarote
  • Sīpoli 1 gab
  • Ķiploki 3 daiviņas
  • Burkāns 1 gab
  • Lauru lapas 5 gab
  • Etiķis 5 ēdamkarotes
  • Dilles 1 saišķis
  • Mērcei (sakuļ visu kopā)
  • Sinepes 1 ēdamkarote
  • Karija pulveris 1 tējkarote
  • Kausētais siers 200 g
  • Skābs krējums 100 g

Pagatavošana

40 min.
  1. Notīrītai līdakai nogriež galvu un asti, pie pēdējās apakšējās spuras, tās noliek malā. Pāršķērž vēderu, izņem iekšas, izdara priezumus gar vidus asaku, nesabojājot ādu. Izņem vidus asaku un sānu asakas. Nolīdzina
  2. pavēderi, ar škērēm nogiežot 1 cm platu strēmeli, kopā ar spurām. Izņem muguras spuras, nesabojājot ādu.
  3. Līdaku atloka ar ādu uz leju uz dēlīša. Ar plānu garu nazi noņem fileju, atstājot pie ādas ½ cm biezumā.
  4. Atgriezto fileju, kopā ar 1 olu, rīvmaizi, sīpolu, ķiploka daiviņām, krējumu un sāli, ievieto blenderī un samaļ viendabīgā masā.
  5. Uz gaļas dēlīša uzklāj atritinātu marles rulli, novieto līdaku atvāztā veidā ar ādu uz leju, ifleju pārkaisa ar timiāna lapiņām un sāli . Uz filejas vienas puses uzziež pagatavoto masu, otru pusi pārklāj pāri, piespiež un izlīdzina.Veļot apkārt, ietin marlē vairākās kārtās. Marles galus atloka un nostiprina ar saspraužamo adatu.
  6. Zivi liek speciālā zivju katlā uz sieta ar marles locījumu uz leju. Pievieno zivs asakas, pavēderes,galvu (bez žaunām), asti.Katlā ievieto burkānu, lauru lapas,dilles, pieber 1 ēd.k. sāli, pielej etiķi un ūdeni, lai tas tikko pārsedz zivi. Vāra (uz mazas uguns) 30 minūtes, kopš ūdens uzvārīšanās brīža. Atdzesē katlā, tad izņem sietu ar zivi,notecina, novieto uz paplātes vēsumā, lai sagalē, pēc tam noņem marli.
  7. Ja pasniedz kā auksto ēdienu- uz zivs šķīvja novieto visā garumā sagrieztu škēlēs, pārlej ar mērci no augstāk minētajām sastāvdaļām. Dekorē ar citronu škēlēm. Galos var pielikt klāt galvu un asti, bet tās tāpat neviens neēdīs.
  8. Ja pasniedz kā karsto ēdienu, tad izvārīto un atdzesēto zivi (bez marles) novieto uz cepešpannas, pārlej ar ½ no minētās mērces un cep lielā karstumā 5 minūtes, pēc izcepšanas pārlej ar atlikušo mērci. ....... labu apetīti.
  9. P.S. Vārīšanai sagatavoto un marlē ietīto zivi var sasaldēt un gatavot tad kad tas vajadzīogs. Šai gadījumā katlā liek bez atlaidināšanas un vārīšanas laiku skaita, kopš ūdens uzvārīšanās brīža.

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Pamatēdieni