Kategorijas

Recepšu kolekcijas

Ziemenes

Ziemenes- cepurīte ir 2 – 10 cm plata, sākumā zvanveida, vēlāk izpletusies, medusdzeltena, vidū parasti tumšāka, kastaņbrūna. Virsmiziņa mitrā laikā lipīga un spīdīga, sākumā pūkaina, vēlāk kaila. Kātiņš 3 – 10 cm garš un 0,4 – 1,5 cm resns, augšdaļā iedzeltens, apakšdaļā kastaņbrūns, gandrīz melns (raksturīga pazīme !). Lapiņas iedzeltenas, platas. Mīkstums balts vai bālgani dzeltenīgs, svaigs ar vāju sārmainu smaržu, vārīts vai cepts ar patīkamu smaržu.

Sastop lielās grupās uz jau atmirušu vai vēl dzīvu lapu koku stumbriem un celmiem cauru gadu, bet it īpaši vēlos rudens mēnešos un ziemā atkušņu laikā. Nevāciet šo sēni pilsētās ielu malās un pie ceļiem! Ēdama, ļoti garšīga. Cepama bez iepriekšējas novārīšanas, tikai jānoblanšē; arī vārāma zupās. Viena no nedaudzajām pārtikā nozīmīgajām vēla rudens un ziemas atkušņa sēnēm. Izmantojamas tikai sēņu cepurītes, jo kātiņi ir sīksti.

www.liis.lv

Atpakaļ