Kategorijas

Recepšu kolekcijas

Argāna eļļa

Argāna eļļa- Argāna koks ir viens no vecākajiem sastopamajiem kokiem pasaulē, tas aug Marokas dienvidrietumos starp Essaouiru un Agadiru. Koka augļi var nogatavoties vairākas reizes gadā. Olīvai līdzīgie augļi nav ēdami, to rieksti ir trīsreiz apjomīgāki par lazdu riekstiem. Parasti riekstus ievāc un žāvē laikā no jūlija līdz septembrim, pēc kauliņu atdalīšanas tā saucamās mandeles apgrauzdē uz atklātas uguns un samaļ rokas dzirnaviņās līdz sanāk putrai līdzīgai masa. Šai putrai pievieno ūdeni un no izveidojušās pastas spiež eļļu. Vienu litru eļļas var iegūt no 20 kg mandeļu. Eļļai ir dzelteni zeltaina nokrāsa un riekstaina garša. Auksti spiestai eļļai no negrauzdētām mandelēm garša ir mazliet neitrālāka.

Argāna eļļu izmanto, galvenokārt, gatavojot aukstās uzkodas un kā garšvielu. Tās riekstainā garša ir īpaši piemērota salātu pagatavošanai. Argāna eļļā iemērktas baltmaizes šķēles ir liels gardums pie brokastu maltītes.

www.vomfass.lv

Atpakaļ