Vīngliemeži

Plankumainais vīngliemezis

Čaulas vijumi līdz 40mm plati, gaiši brūni, ar līdz pat piecām tumšām joslām;ķermenis parasti tumši pelēks, reizēm gaišāks. Plankumaino vīngliemezi pazīst daudzi, tomēr šis bieži sastopamais pārtikas resurss nav pietiekami izmantots. Sugai ir plaša barības bāze un kura var izdzīvot dažādos klimatiskajos apstākļos. Ja ir pārāk auksts vai pārāk sauss, šie gliemeži pāriet anabiozes stāvoklī. Ne visiem tie garšo, bet vislabāk tos lietot kopā ar garšvielām bagātu mērci. Tos var atrast ēnainās un mitrās vietās, kur ir daudz mīkstu lapu. Gliemeži kas ir ievākti vasarā, ir jāattīra gremošanas trakts, lai no to organisma izvadītu visas nesagremotās augu atliekas. Ielieciet tos speciālajās gliemežu kastēs vai liela bļoda, trauks ar stiepļu vāku un piecas dienas barojiet ar tīrām salātu lapām. Tad divas dienas tos nebarojiet, lai, pirms sākat tos vārīt un ēst, no gremošanas trakta izdalās arī šīs pēdējās barības atliekas. Kad gliemeži ir šādi sagatavoti, tos atdzesē ledusskapī vai saldētavā, tad met verdošā ūdenī un vāra - pārliecinieties, vai pirms tam tie ir ielīduši čaulās. Izvelciet tos ar pinceti un apsāliet. Pievienojiet tos rizoto vai ķiploku, krējuma un vīna mērcei. Varat tos arī apvārīt ķiploku sveistā un pasniegšanai galdā ielikt atpakaļ čaulās. Ja gliemežus vāc ziemošanas periodā, ziemā vai pavasarī, tad to zarnu trakts nav jāattīra, jo šajā laikā tie neko neēd. Meklējiet tos zem koka gabaliem, akmeņiem un apgāztiem spaiņiem.

Parka vīngliemeži Šis gliemezis ir lielāks par plankumaino vīngliemzi, un to audzē un piegādā restorāniem.Tā krēmkrāsas čaula ir līdz 50mm plata, ar mazāk izteiktām joslām nekā plankumainajam vīngliemezim. Tas dzīvo zālē, kas aug kaļķainās augsnēs. Šis gliemezis ir reti sastopams, tādēl savvaļā to nevajadzētu ievākt. Britu salās šī suga ir aizsargājama.

Atpakaļ