Paipala

Paipalu gaļa no citu putnu gaļas atšķiras ar savu maigo konsistenci, sulīgumu, patīkamu aromātu, labām garšas īpašībām, augsto A, B vitamīnu, mikroelementu un aminoskābju saturu. Paipalu gaļu uzskata par diētisku produktu – tā ir lieliski sagremojama, gandrīz nemaz nesatur holesterīnu. Pateicoties izteikti smalkam aromātam, savdabīgām garšas īpašībām paipalu gaļa jau izsenis bija bagātnieku ēdienkartē. Sākotnēji ēdienus gatavoja no savvaļas paipalām (mūsu senči tās medīja), bet vēlāk – pašu audzētām (kad šie putni tika piejaucēti). Paipalas kautķermeni pirms pagatavošanas bieži vien ietin plānās speķa šķēlītēs vai iespeķo (vispirms izņemot visus kauliņus) ar speķi, kastaņiem, riekstiem, sēnēm. Labākais paipalu gaļas pagatavošanas veids ir cepšana: gaļa kļūst sulīga un maiga. Bet vecas paipalas labāk sautēt 150-180 0C, cieši noslēdzot ar vāku. Gatavu ēdienu lieliski papildinās krējums vai mērce ar kadiķu ogām. Zupas no paipalu gaļas vāra reti, galvenokārt tikai buljonus. Tie uz lēnas uguns jāvāra 3-4 h. Slavenais gardēdis Aleksandrs Dimā ieteica paipalu buljonam garšas mīkstināšanai vārīšanas laikā pievienot nedaudz teļa gaļas. Atsevišķi var gatavot paipalas aknas un sirdi - piemēram, sacept ar sīpoliem un burkāniem. Paipalu olas tiek uzskatītas par veselīgu diētisku produktu. Tās ir gardas un sātīgas, un kas ir īpaši svarīgi – nekad neizraisa alerģiju (diatēzi). Tās labvēlīgi iedarbojas uz slimu cilvēku organismu, tās ieteicams iekļaut arī bērnu ēdienkartē. Paipalu olas sver 10 -12 gramus, tām ir plāna un trausla čaumala dažādās krāsās.

Atpakaļ