Kategorijas

Recepšu kolekcijas

Apelsīni

Apelsīni - vērtīgs C vitamīna avots. Mizā vitamīnu ir pat vairāk nekā mīkstumā. Apelsīni labvēlīgi ietekmē gremošanu, mazina pūšanas procesu zarnās. Apelsīnu šķiedrvielas un pektīnvielas veicina holesterīna un kaitīgu vielmaiņas pārpalikumu izdalīšanos no organisma, kas sevišķi svarīgi vecākiem cilvēkiem aterosklerozes novēršanai. Lielais skābes saturs nav vēlams kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimniekiem. Apelsīnos ir fitoncīdi, kas iznīcina vai vājina kaitīgu mikrobu darbību organisrmā. Apelsīnu mizas var lietot vienīgi tad, ja zināms, ka to uzglabāšanā nav izmantoti ķīmiski līdzekļi. Nekaitīgas apelsīnu mizas izmanto kā garšvielas rīvētā vai sakaltētā veidā. Pirms mizas norīvēšanas apelsīnu sevišķi rūpīgi mazgā, skalo ar verdošu ūdeni. Spilgti oranžās apelsīnu miziņas, kas apvārītas cukura sīrupā, noder saldo ēdienu un kūku rotāšanai.

www.liis.lv

Atpakaļ