Kategorijas

Recepšu kolekcijas

Smiltsērkšķi

Smiltsērkšķi- dekoratīvs koks, ko rudenī bagātīgi rotā oranžas ogas. To vidējais svars ir pusgrams, bet īpaši lielas smiltsērkšķu ogas reizēm sver pat gramu. Skābuma ziņā tās neatpaliek no citronu sulas. Smiltsērkšķi ir ļoti vērtīgs organisma apgādātājs ar dabiskajiem vitamīniem, jo tā lapas un ogas satur praktiski visus dabā esošos vitamīnus. Šo augļu regulāra ēšana būtiski palīdz papildināt organisma vitamīnu krājumus.

Smiltsērkšķus lieto ne tikai svaigus, bet arī žāvē, gatavo želejas, ievārījumus un citus saldos ēdienus, kā arī pasniedz pie pamatēdieniem. Piemēram, Sibīrijā svaigos augļus ēd pie piena un gaļas ēdieniem, bet Skandināvijā no augļiem pagatavotus biezeņus pasniedz līdzās zivju ēdieniem. Tomēr visbiežāk uzturā izmanto smiltērkšķu sulu.

www.irlaiks.lv

Atpakaļ