Kategorijas

Recepšu kolekcijas

Pupas un pupiņas

Pupas daudzviet ir viens no pamatēdieniem, bet uzturzinātnieki vienbalsīgi apgalvo, ka mūsu reģionā to patēriņš ir pārāk mazs. Pupas ir izcils produkts, kas spēj nodrošināt organismu ar tam nepieciešamajām vielām un gādāt par tā labsajūtu.Pupas un pupiņas pieder pie pākšaugiem, kuru ēdamās daļas ir gan sēklas, gan pākstis. Pasaulē zināms vairāk nekā 100 šķirņu pupiņu, kas atšķiras pēc lieluma, uzbūves, formas un bezbēdīgi rotājas plašā krāsu gammā: gaiši un tumši zaļas, brūnas, tumši violetas, melnas, sarkanīgas, gaiši un tumši dzeltenas, pelēkas, zilas, raibas utt.

Mūsu reģionā, īpaši laukos, visiecienītākās ir parastās cūku pupas, ko vasaras beigās un rudenī, kamēr pākstis vēl ir zaļganas un pupas vēl nav nobriedušas, vāra ar visām pākstīm. Tās var būt melnas, dzeltenas, zaļas, tumši brūnas, baltas ar samtainu plankumu. Cūku pupas satur daudz cukura, tāpēc tajās mēdz ieviesties kukaiņi un tās iecienījušas peles. Daudzās valstīs sautētas cūku pupas ir iecienīts ēdiens. Pupu miltus liek pie zupām, mērcēm, otrajiem ēdieniem, gatavo no tiem biezputras, cep pīrāgus. Dažviet cūku pupas pasniedz arī smalkos restorānos kā nacionālo ēdienu vai uzkodu.

www.lnbrc.lv

Atpakaļ