Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Jērgaļas karbonāde ar rozmarīna kartupeļiem

2006. gada 22. maijs
Foto: Gita Murniece-Taurina
Pagatavošana
1 min
1. Gatavo mērci.
2. Dari to dienu pirms pārējā ēdiena gatavošanas.
3. Nelielā katlā ieber cukuru un uz mazas uguns, strauji maisot, izkausē.
4. Liec iekšā veselus sīpolus un maisot pakarsē minūti.
5. Tad pielej vīnu, iemet timiānu, kadiķogas un salviju.
6. Vāri uz lēnas uguns, kamēr iztvaiko puse no šķidruma.
7. Pielej mājās vārītu buljonu un turpini vārīt uz lēnas uguns, kamēr lielākā daļa šķidruma ir iztvaikojusi.
8. Mērcei pēc konsistences jāatgādina krējums. Šīs dienas vakarā arī uzvāri kartupeļus ar visu mizu.
9. Vāri tos lielā katlā.
10. Cep gaļu.
11. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C.
12. Jērgaļas karbonādes gabaliņus ierīvē ar sāli un pipariem.
13. Pannā sakarsē eļļu un apcep tajā gaļu.
14. Ņem ārā un liec cepešpannā ar nelielu eļļas daudzumu, cep cepeškrāsnī 4 minūtes.
15. Vārītos kartupeļus ar visu mizu sagriez plānās šķēlītēs.
16. Pannā sakarsē eļļu, vienā slānī izkārto kartupeļu šķēlītes un cep tās zeltaini brūnas. Kamēr kartupeļi cepas, sakapā rozmarīnu. Cepšanas beigās pārkaisi kartupeļus ar sāli un kapātu rozmarīnu.
17. Ņem ārā no pannas un liec uz papīra dvieļa, lai šķēlītes saglabātos kraukšķīgas.
18. Mērcei izkarsē iepriekšējā dienā vārīto sarkanvīna mērci.
19. Tās garšu var uzlabot ar konjaku, bet tad tā ir mazliet jāpavāra, lai novārās stiprums.
20. Šķīvī kārto kartupeļu šķēlītes, virsū liec jēra karbonādes gabaliņu un pārlej ar mērci.
Uz augšu