Sākums > Receptes > Zupas

Zivju zama (moldāvija)

2005. gada 23. aprīlis
Foto: Rita Prane
Pagatavošana
35 min
1. Sagatavo zivi. Zivij notīri zvīņas, ja tādas ir un, ja tās lielums un šķirne pieļauj, izņem vidusasaku, nogriez peldspuras un muguras spuras. Zivi ar visu ādu sagriez gabalos 5x5 cm, liec katlā un pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai ūdens ir virs zivs 3-4 cm. Katlu liec uz neliela uguns bez vāka un, pēc vajadzības noņemot putas, uzvāri. Ja zivs šķirne vai lielums nepieļauj atbrīvot to no vidusasakas pirms uzvārīšanas tad, 5 minūtes pēc tam kad zivs ir sākusi vārīties, to izņem no katla un atbrīvo no asakām. Sagatavo dārzeņus. Burkānus un kartupeļus nomazgā, nomizo un sagriez salmiņos. Sīpolus nomizo, sagriez plānās pusripiņās un apcepini karstā pannā uz strauja uguns nelielā taukvielu daudzumā līdz pusgatavībai. Turpini vārīt zupu. Kad zivs ir pavārījusies minūtes 10, pievieno burkānus un apceptos sīpolus, un sāli pēc garšas. Pēc 5 minūtēm pievieno kartupeļus. Vāri visu uz neliela uguns 10 minūtes, pēc tam pievieno zem tekoša ūdens noskalotas pupiņas savā sulā (apmēram ¾ glāzes). To visu kopā vāri vēl 5 minūtes, pēc tam pievieno ½ glāzes apelsīnu sulas, sagaidi, kad zupa uzsitīs pirmo burbuli un ņem katlu nost no uguns. Pasniedz zupu. Zamu pasniedz karstu, pirms pasniegšanas šķīvi iekaisot nedaudz svaigus sasmalcinātus pētersīļus.
Uz augšu