Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Fondant chocolat (silts šokolades krēms kūkas apvalkā)

2006. gada 20. janvāris
Foto: Aldis K.
Pagatavošana
90 min
1. Ļoti svarīgi: masu nedrīkst kult, tajā jābūt pēc iespējas mazak gaisam!
2. Šokolādi kopā ar sviestu ūdens peldē uzmanīgi izkausē, temperatūrai nevajadzetu būt virs 60°C. Pievieno cukuru un liķieri vai rumu. Maisa līdz cukurs izšķīdis un masa ir spīdīga. Neputot!
3. Olas iesit bļodā, sakuļ. Neputot! Pa daļai pievieno šokolādes masu. Labi samaisa.
4. Miltus samaisa ar kakao. Pusi iesijaa masā, samaisa, līdz nav redzami milti. Iesijā atlikušos miltus, kārtīgi iemaisa.
5. Bļodu vajadzētu pāris reizes ar dibenu pasist pret galdu. Tādā veidā var daļeji "izsist" no masas gaisu.
6. Lieto alumiinja formiņas vai suflē formiņas. Receptes orģināls paredzēts alumīnija formām, tāpēc lietojot keramiku vai stiklu naksies druku paeksperimentēt ar laikiem.
7. Formiņas ieziež ar sviestu, izkaisa ar miltiem, liekos miltus izber.
8. Masu pilda formiņās. Formiņas ar masu dzesē saldētavā apm. 30..60 minūtes.
9. Laicīgi sasilda ceoeškrāsni 230°C. Pēc dzesēšanas formas uzreiz liek cepeškrāsnī un cep. Pēc apm. 6 minūtēm pārbauda rezultātu ar koka irbulīti. Fondant chocolat ir izdevies pareizi, ja apkārt ir 5..10 mm izcepta čaula, bet vidū ir šķidra un silta šokolādes masa. Ja vēl nav gatavs, pacep vēl 2 minūtes, pārbauda atkal.
10. Ja cep alumīnija formītes, masa izcepas vienmērīgak no visām pusēm. Porcelāna vai stikla formītēm uz mazu brīdi (1 minūti) jāļauj pastāvēt, jo virsa būs vairak izcepusies, nekā malas un apakša. Savukārt ārpus cepeškrāsns sienas turpinās sildīt, malas un apakša cepsies, bet virsa jau atdziest. Viss būs vienmērīgi izcepts.
11. Servē karstu izgāžot no formītes uz šķīvja. Var servēt ar kādu vieglu mērci (vaniļas, angļu krēms...) vai saldējumu (krējuma, vaniļas, matcha). Garšo lieliski arī bez mērces un saldējuma.
Uz augšu