Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Lazanja sicīliešu gaumē

2005. gada 20. decembris
Foto: Girts
Lazanju pēc šīs receptes man gatavoja īstens sicīlietis, kuram pieder pāris restorāniņi. No zemāk minētajām sastāvdaļām sanāk aptuveni 14 porcijas. Dotais produktu daudzums ir paredzēts 2 cepamtraukiem.
Pagatavošana
180 min
1. Gatavo Sugo Mērci: lielā katlā uzkarsē olīveļļu, pievieno sasmalcinātu ķiploka daiviņu, lai eļļa iegūtu tā aromātu, tad pievieno malto gaļu.
Foto: Girts
2. Kādu mirkli apcep, tad pievieno vīnu un 5 min sautē.
3. Tikmēr izliek bļodā tomātus (ar visu sulu) un ar rokām samīca viendabīgā masā.
4. iegūto masu ielej katlā, uzvāra un tad uz ļoti lēnas uguns (minimums 1,5, ideāli 3 - 4 stundas) vāra, periodiski maisot.
5. Vārīšanas beigās pēc patikas pievieno sāli, nedaudz sarkanos piparus un melnos piparus.
6. Sugo mērci var pagatavot iepriekšējā dienā, jo, ja ilgāk to vāra, jo garšīgāka tā paliek. Un nākamajā dienā, kad tiek cepta lazanja, mērce būs vēl aromātiskāka.
7. (Teorētiski Sugo vietā var taisīt arī Bolonjas mērci, taču man liekas, ka tā dara tikai restorānos, kur ir slinkums taisīt divas dažādas mērces).
Foto: Girts
8. Gatavo Bešamel mērci: nelielā katliņā izkausē sviestu, pievieno miltus un apcep, lēnām lej klāt siltu pienu un, nepārtraukti maisot, vāra 5 min.
Foto: Girts
9. Beigās vajadzētu iznākt pabiezai putriņai.
10. Klāt pievieno mazliet sāls, piparus, naža galu saberzta muskatrieksta un lej to visu iekšā katlā, kur ir sagatavota Sugo mērce.
11. Samaisa un pavāra 5 min.
12. (Dažās receptēs esmu lasījis, ka Bešamel mērci nejauc kopā ar Sugo, tomēr nav skaidrs, kādēļ vispār tad viņa vajadzīga, jo, manuprāt, galvenais tās uzdevums ir padarīt Sugo mērci biezāku).
Foto: Girts
13. Kamēr vārās Sugo mērce, gatavo lazanju: uz smalkas rīves sarīvē parmezāna sieru, parasto sieru sarīvē uz rupjākas rīves.
14. Šampinjonus, gaļu un papriku griež garenās daiviņās, apmēram kā frī kartupeļu formā.
15. (Šeit var droši eksperimentēt, katrs var atrast produktus, ko vēlas redzēt lazanjā - tie var būt zaļie zirnīši, vārīta ola, utt.).
16. Ņem taisnstūra formas (apmēram 30 x 40cm) karstumizturīgu stikla, teflona vai vienkārši emaljētu trauku.
17. Trauka dibenā ielej iegūto mērci (parasti pāris zupas kausiņi), virsū liek lazanjas makaronu plāksnītes (iepriekš vajag piemērīt plāksnītes traukam. Ja kaut kur ir pa garu, var droši lauzt nost, ja traukam ir ieapaļi stūri, droši nolaužam stūrīšus, ja kaut kur paliek spraugas, nolaužam nepieciešamā izmēra gabalu un aizpildām spraugu).
18. Tad pa virsu liek mērci un gaļu, papriku, sēnes, parasto sieru, parmezāna sieru un atkal plāksnītes (šoreiz vēlams tās likt perpendikulāri iepriekšējai kārtai).
19. Un tad atkal kārto mērci, gaļu un pārējās sastāvdaļas kā iepriekš.
20. Parasti sanāk 3 – 4 kārtas, uz pēdējās plāksnīšu kārtas liek tikai mērci un sierus.
Foto: Girts
21. Kad abi trauki sapildīti, liek virsū foliju un cep cepeškrāsnī 140 grādos. Jācep apmēram 60 min.
22. Lai labi garšo!
Foto: Girts
Uz augšu