Sākums > Receptes > Deserti

Vācu ziemassvētku bluķis

2005. gada 20. decembris
Foto: Ina Fominova
Pagatavošana
1 min
1. Olu dzeltenumus saputo baltās putās, pievienojot ½ ēdamkarotes aukstu ūdeni. Tad, nepārtaucot putot,smalkā strūkliņā pakāpeniski ieber 70 g cukura, līdz masa kļūst līdzīga baltam krēmam. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un saputo tos stingrās putās, pēc tam putojot pieber atlikušo cukuru un turpina putot, līdz cukurs pilnībā izkusis. Tad olu baltumus uzmanīgi uzliek uz dzeltenumu krēma, pārkaisa miltus un visu uzmanīgi un rūpīgi izmaisa.
2. Cepamplātī ieklāj pergamenta papīru, iesmērē ar sviestu, uzloka malas, lai mīkla neiztecētu, liek mīklu un cep sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā apmēram 10-15 minūtes.
3. Uz galda liek auduma salveti, uzber līdzenā kārtā cukuru, uz tā apgāž biskvītu. Pergamentu samērcē ar ūdeni un tūlīt noņem. Biskvītu ar salvetes palīdzību tūlīt sarullē un noliek adzesēt.
4. Šokolādi sarīvē un izkausē karsta ūdens peldē, tad atdzesē apmēram līdz 35 grādiem. Sviestu saputo, pakāpeniski pievienojot pārmaiņus pūdercukuru un ar konjaku vai rumu sajauktus olu dzeltenumus. Beigās pa karotei pievieno izkausēto šokolādi un puto, kamēr masa kļūst pufīga un viendabīga.
5. Biskvītu attin un iesmērē ar pusi no krēma, tad satin atpakaļ ruletē. Ruleti un atlikušo krēmu ieliek ledusskapī uz 2 stundām.Pēc tam krēmu kārtīgi izmaisa un ar konditorejas šprici visā ruletes garumā velk virsu garenas svītriņas "mizu". Tad ieliek atkal uz 2-3 stundām ledusskapī. Pēc tam nogriež divas šķēlītes un uzliek "bluķim" kā zaru vietas, apkaisa ar maltajām pistācijām un izdekorē ar kokteiļķirsīšiem.
6. Līdz pasniegšanai turēt vēsumā.
Uz augšu