Sākums > Receptes > Deserti

Vācu ziemassvētku štolle

2005. gada 3. decembris
Foto: Maija Zvirbule
Pagatavošana
120 min
1. Iepriekšējā vakarā izejvielas novieto siltā telpā, bet rozīnes un korintes samitrina ar rumu.
2. Nākošajā dienā izsijātos miltos iespiež bedrīti un iejauc vidēji cietu ierauga mīklu ar nelielas silta (35C) piena daļas un tajā iemaisīta rauga palīdzību.
3. Pēc uzrūgšanas pievieno cukuru (0.5 kg), garšvielas, taukus, sviestu, cukatus, mandeles un pienu siltu pēc vajadzības. Beigās pievieno rozīnes un korintes. Labi samīcīto mīklu novietot siltā, bet ne pārāk karstā vietā,tā lai neatdalās tauki.
4. Pēc vismaz 2st. rūgšanas, mīklu noplacināt, vēlreiz samīcīt un sadalīt 1-1.5kg smagos gabalos. Gabalus izveido maizes kukuļa formā, tad 1cm dziļi garumā iegriež un ar roku iespiež dziļu rievu, tā kā mīkla sadalās 2 garenos nevienādos gabalos un pēc tam šaurāko uzloka virsū platākajam. Izformēto mīklu bez tālākas rūgšanas cep vidēji karstā krāsnī 60min.
5. Pēc tam kukulīšus apsmērē ar sviestu un cukuru secībā: sviests-pūdercukurs-sviests-pūdercukurs.
6. Štollēm jānostāvas vismaz 1 nedēļu, taču vēlams tās taisīt apmeram mēnesi pirms svētkiem.
Uz augšu