Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Samosa,daarzenju piiraadzinji

2005. gada 27. septembris
Foto: Anne Bush
Vienreiz nogaršojuši labu samosu, jūs sapratīsiet, kāpēc samosas ir visizplatītākās indiešu uzkodas. Tās var dažādot ar svaiga panira pildījumu un dažādu garšvielu sajaukumu.
Pagatavošana
75 min
1. Ieberiet miltus un sāli lielā bļodā un ielejiet izkausēto sviestu vai ghī. Ar pirkstiem ieberziet sviestu vai ghī miltos, līdz maisījums kļūst līdzīgs lielām maizes drupatām. Lēnām pielejiet klāt ūdeni un izveidojiet mīklu. Energiski mīciet 5 minūtes, līdz tā ir viendabīga un mīksta, bet nelīp pie pirkstiem. Saspiediet mīklu bumbā, uzšļakstiet nedaudz ūdens un pārklājiet ar mitru audeklu, kamēr sagatavojat pildījumu.
2. Nomizojiet kartupeļus un sagrieziet sīkos gabaliņos. Paņemiet puķkāpostu un sarīvējiet to uz rupjas rīves vai arī sagrieziet sīkos ziediņos. Novāriet zirņus mīkstus, nolejiet ūdeni un nolieciet malā.
3. Uz vidējas uguns uzlieciet lielu pannu un 2 ēdamkarotēs ghī vai eļļas apcepiet ķimenes un fenigrīka sēklas . Kad tās kļūst tumšākas, pieberiet saberzto ingveru un sasmalcinātās garšvielas un cepiet dažas sekundes. Pieberiet kartupeļu kubiņus, maisot cepiet tos 3-4 minūtes, pielieciet puķkāpostus. Turpiniet maisīt un cept vēl 3-4 minūtes. Pielieciet 2 ēdamkarotes ūdens, uzlieciet vāku un cepiet apmēram 15 minūtes, kamēr dārzeņi mīksti(uzmaniet, lai tie nepiedegtu). Iejauciet dārzeņos zirņus, pieberiet sāli un piparus un izlieciet pannas saturu tīrā traukā, lai atdziest, kamēr izveltnējat mīklu.
4. Nokaisiet veltnēšanasvirsmu ar miltiem.No mīklas izveidojiet 10 bumbiņas.Izveltnējiet katru bumbiņu 15 cm lielā aplī. Pārgrieziet katru apli uz pusēm. Paņemiet pusapli un samitriniet tā taisno malu no vidus līdz galam, salieciet taisnās malas abus galus kopā,lai iznāktu konuss. Stingri saspiediet sauso malu ar mitro, lai tās labi saliptu. Piepildiet divas trešdaļas ar pildījumu. Aizveriet konusu, pa gabaliņam saspiežot un pagriežot abas malas tā, lai tās līdzinātos savērptai pīnītei.
5. Uz vidējas uguns dziļā traukā uzkarsējiet ghī vai eļļu. Vienlaikus vāriet vairākas samosas (cik var salikt vienā kārtā). Cepiet tās 10-15 minūtes, bieži apgrozot, līdz abas puses kļūst zeltaini brūnas.Izņemiet samosas un atstājiet notecēties.
6. Labu apetīti!
Uz augšu