Mannā klimpas

2005. gada 30. jūnijs
Foto: Rita Prane
Pagatavošana
25 min
1. Sagatavo produktus. Sakarsē sausu pannu, ieber tajā mannā putraimus un strauji maisot apcep tos uz vidējas uguns, kamēr putraimi kļūst maigi zeltaini. Seko, lai nepiedeg. Vārīto vai pusžāvēto desu izmal caur gaļas mašīnu vai (ja domā lietot blenderi) smalki sagriez. Sīpolu sīki sagriez, apcep nelielā taukvielu dauduzmā līdz zeltainumam, pievieno tomātu sulu vai tomātu pastu un samalto (sagriezto) desu. Apmaisot cep uz vidējas uguns 5-7 minūtes, kamēr veidojas bieza masa. Masu nedaudz atdzesē. Ķiploku sarīvē uz smalkās rīves vai izspied ar ķiploku spiedi. Zaļumus (pētersīļi vai selerijas) smalki sakapā.
2. Sagatavojies vārīšanai. Uzliec uz vidējas uguns katliņu ar ūdeni, ieliec sāli un garšvielas pēc vēlēšanās. Traukā sajauc apceptos mannā putraimus ar sacepto sīpolu/desas/tomātu pastas biezeni. Pievieno sasmalcinātos ķiplokus, 2 olas, sakapātos zaļumus, piparus un sāli pēc garšas. Vislabāk to visu sajaukt ar blenderi, it īpaši ja desa nav izmalta caur gaļasmašīnu. Atceries – jo vairāk sāls būs vārāmajā ūdenī, jo mazāk tā japievieno pamatmasai!
3. Vāri un pasniedz. Kad ūdens katliņā vārās, veido no sagatavotās masas nelielas klimpiņas (aptuveni valrieksta lielumā) un met verdošajā ūdenī. Ūdens nedrīkst strauji burbuļot, tāpēc nepieciešamības gadījumā nogriez uguni mazāku, lai ūdens tikai viegli verd. Vāri klimpas 10-15 minūtes. Gatavās klimpas izņem ar putu karoti. Liec klimpas šķīvjos un pārlej ar ēdamkaroti izkausēta sviesta vai ēdamkaroti skāba krējuma.
Uz augšu