Sākums > Receptes > Brokastis

Krupņiks ar guļbim jeb miežu putra ar kartupeļiem

2005. gada 30. jūnijs
Foto: Shutterstock.com
Krupņiks ar guļbim ir Latgales kulinārā mantojuma klasika - miežu putraimu putra ar kartupeļiem.
Pagatavošana
120 min
1. Sagatavojas vārīšanai. Ielej katliņā 2 glāzes ūdens, pievieno sāli pēc garšas un liec vārīties. Miežu putraimus (putrai var izmantot arī grūbas) ieber bļodā un noskalo siltā ūdenī četras reizes, pēc katras reizes ūdeni nolejot. Pēdējo reizi noskalo, aplejot sietiņā ar karstu ūdeni. Kartupeļus nomizo, rūpīgi nomazgā un sagriež nelielos kubiņos.
2. Vāra putru. Verdošajā ūdenī ieber noskalotos putraimus un vāra uz lēnas uguns zem vāka 5 minūtes, skaitot no vārīšanās sākuma brīža. Noņem putas, kuras parādās. Pievieno kartupeļus un sāli pēc garšas (aptuveni tējkaroti ar kalnu) vāra 10 minūtes, tad pievieno pienu.
3. Pabeidz vārīt putru. Ieslēdz cepeškrāsni un iesilda to līdz 180 grādiem. Katliņu liek cepeškrāsnī pa vidu un putru zem vāka karsē 25 minūtes. Gadījumā, ja cepeškrāsns nav pieejama, aptin katliņu ar avīzēm, pēc tam ar siltu segu vai biezu dvieli, vai apliek apkārt spilvenus. Šādā veidā putra ir “jānobriedina” 30-40 minūtes.
4. Pasniedz putru. Putru sadala pa šķīvjiem pieliekot pannā apceptus cauraudzīti ar sīpoliem. Pēc vēlēšanās šo putru var pasniegt ar skābu krējumu vai rūgušpienu.

Labu apetīti!
Foto: Shutterstock.com
Uz augšu