Sākums > Receptes > Uzkodas

Vasaras meža dvēsele

2005. gada 1. jūlijs
Foto: Aigars Kušķis
Pagatavošana
10 min
1. Tātad - atnākuši no meža ar groziņu tikko salasītu sēņu, atlasām skaistus, veselus bērzlapju podiņus.
2. Notīrām gružus un uzmanīgi izlaužam sēņu kātiņus.
3. Novietojam podiņus ar vaļējo pusi uz augšu uz karstas malkas plīts virsmas (blakus katliem gar riņķiem).
4. Ar pirkstu galiem iekaisām podiņos nedaudz parastās sāls.
5. Gaidām, līdz sēnītes karstumā saraujas, kļūst tumšākas un tajās ieriešas sula. Tad jau tas ir vairāk vai mazāk gatavs, atkarībā no sēnes lieluma un īpatnībām cita gatavojas ātrāk, cita lēnāk.
6. Ēdam karstu, padzesējam uzpūšot vai noņemam no plīts un atdzesējam, bet tad pazudīs garšīgā sula.
7. Aromāts! Un garša - vienkārši debeškīgi! Ja ir vairāki ēdēji, parasti sēnes jāsadala pēc skaita, jo citādi kāds kārumnieks citus vienmēr apdalīs.
8. !!! tas bija ideālais variants, taču ne Jums, ne man, visticamāk, vairs nav pieejama malkas plīts un varbūt pat, gluži kā rietumnieki, domājat, ka ēdamas ir tikai vienas sēnes - šampinjoni un tās var dabūt tikai veikalā, taču ir pietiekami pieņemama alternatīva. Cept varam arī cepeškrāsnī uz parastas sausas metāla pannas, bet ja nav bērzlapju podiņu, arī šampinjoni ir diezgan garšīgi, lai gan nestāv klāt bērzlapēm.
9. Vēl daži padomi un norādījumi:
10. - sēnes briesmīgi nav jātīra - kāda skuja vai sūnas gabaliņš netraucēs, bet ja ir smiltis, tad jānoskalo;
11. - nekādā gadījumā nedrīkst novilkt krāsaino sēnes miziņu!
12. - ja bijis lietus vai agra rīta rasa, tad drusciņ jāapžāvē, lai uz plīts nepiedegtu;
13. - ja sēnes dibentiņš ir ļoti apaļš un sēne gāžas riņķī, mazliet jānogriež, lai ir plakana virsma;
14. - ja sēnes ir sausas (vai, ja lietosiet šampinjonus), vajadzēs nedaudz uzprikšķināt ūdeni - ar puķu miglotāju vai tāpat, uzpurinot ar roku;
15. - nedrīkst ņemt sīvās bērzlapes (ja griezuma vietā sula kož mēlē), bet visas normālās ir derīgas;
16. - dažas sēnes karsējot kļūst melnas, citas brūnganas, citas rozīgas - tas nenozīmē, ka kļūst neēdamas - garšo visas labi.
Uz augšu