Skābētas sēnes

2005. gada 16. aprīlis
Foto: Valdis Bogdanovs
Pagatavošana
1 min
1. Rudens sēnes novāra (protams, ēdamās), skalo vairākos ūdeņos, lai pazūd glumums. Sēnes ietin marlē un liek zem kārtīga sloga uz nakti vai visu diennakti - tas atkarīgs no sloga. Kad sēnēm ūdens nospiests, tās samaisa ar sāli (apmēram uz pieciem kg sēņu sauja sāls) pievieno 3 sasmalcinātus ķiplokus, desmit upeņu lapas un ļoti cieši sapilda traukos (virskārtai vēl nedaudz pārberot sāli ), kurus var aizvākot. Vislabāk likt litra burkās, jo ziemā, kad trauki attaisīti, tie jātur leduskapī. Nedrīkst traukus pielikt līdz augšai, jo sēnes var piebriest. Pirmajās dienās trauki ir jāuzmana, jo, sākoties skābšanas procesam, var nošaut vāciņus, kas tūlīt jānomaina. Ja sēnes būs pārsālītas, tās izmantojot būs jāmazgā vai jāmērcē, ja viss izdarīts pareizi, tām jābūt lietojamām uzreiz. Upeņu lapu vietā var izmantot 3-5 cm sagrieztus upeņu jaunos dzinumus.
Uz augšu