Sākums > Receptes > Salāti

Laab gai (vistas gaļas salāti)

2005. gada 9. jūnijs
Foto: Aldis K.
Pagatavošana
10 min
1. Pirmajā reizē gatavošana ir stipri sareģīta un ilga.
2. Vispirms jasarūpē lipīgie rīsi (glutinous / sticky rice). Sausā pannā rīsus karsē, līdz tie iegūst nepārdedzinātu kafijas pupiņu krāsu. Rīsus atdzesē un samaļ graudu dzirnaviņam vai virtuves kombainu līdz putraimu izmēram. Grauzdētos rīsus var glabāt apm. 3 mēnešus. Ilgi glabatus pirms lietošanas vajadyetu mikroviļņos vai uz pannas pakarsēt, lai aromāts parādās.
3. Grazdēti čilli: kaltētām čilli pākstīm nolauž kātiņus. Pākstis rupji sadrupina tā lai sēklas tiek ārā no pāksts. Uz sausas pannas grauzdē. UZMANĪBU: virtuvē jābūt ļoti labai ventilācijai! Grauzēšanas procesa laikā izdalās ļoti asi dūmi. Cilvēkiem ar elpošnas ceļu problēmām noteikti neiesaku to darīt. Kad čilli sēklas ir brūnganas, visu saber uz lēzena šķīvja, atdzesē. Kad atdzesēts, samaļ tā, lai gabaliņi būtu čilli sēklu lielumā. Grauzdētus čilli var uzglabat ļoti ilgi, tos lieto arī daudzos citos taizemiešu ēdienos.
4. Vistas fileju sakapā (max 1 cm lieli gabali), vāra minimālā ūdens daudzumā (tā lai nepiedeg). Kad gatavs, ļauj dzesēties.
5. Bļodā ielej zivju mērci, pievieno laima sulu, ieber smalki sagrieztus sīpolus, labi samaisa, pievieno ½ koriandra, ½ piparmētras. Labi samaisa. Pieber gaļu (bez sulas), rīsus un čilli. Labi samaisa. Ja nepieciešams, pievieno vairāk sulu, zivju mērci, čilli vai rīsus. Pārber ar atlikušajiem zaļumiem. Šos salātus servē siltus vai aukstus. Ja siltus, tad jāuzmanās, lai nebūtu pārāk kartsa gaļa, jo zaļumi nedrīkst apvārīties.
6. Salātus gatavo arī ar cūkgaļu - Laab mu, ar aknām (ooops, Laab ..., nezinu nosaukumu).
7. Ja gatavo ar liellopa gaļu, tad gaļu griež ļoti plānās strēmelītēs. Taizemieši taisa šos salatus arī ar garnelēm (Laab gung), bet es domāju, ka garneles var izlietot labāk.
Uz augšu