Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Dārzeņu mērce ar šķiņķi

2005. gada 5. aprīlis
Foto: Receptes.lv
Pagatavošana
20 min
1. Uz sakarsētas pannas lej olīveļļu, kurā ieliek ķiploku spiedē izspiestus vai ar nazi sakapātus ķiploku gabaliņus un apbrūnina. Tad pievieno smalki sakapātus sīpolus un, uzliekot pannai vāku, sautē, kamēr tie kļūst zeltaini brūni, apmēram 3-4 min. Burkānus sarīvē skaidiņās un liek uz pannas klāt sīpoliem. Atkal sautē kādas 3 min. Samaisītos sīpolus un burkānus saliek vienā pannas pusē, otrā liek klāt smalki sagrieztu šķiņķi, lai pasautējās dārzeņu šķidrumā. Kad šķiņķis ir apbrūnināts, liek klāt nomizotus, kubiņos sagrieztus tomātus (iepriekš uzlej karstu ūdeni un novelk mizu), uzber sāli, piparus un samaisa. Atkal sautē 5 min. Kamēr sautējās, sataisām mērci - sajaucam traukā saldo krējumu ar tomātu mērci un majonēzi, klāt liekot nedaudz sāls un paprikas pulvera. Kad tomāti ir izsautējušies, pielejam klāt sagatavoto mērci un visu kārtīgi samaisām. Pāris minūtes visu turpina karsēt, ik pa brīdim apmaisot. Gatavo mērci var liet pāri kartupeļiem, makaroniem vai rīsiem.
2. Rudenī var variēt, pieliekot klāt sautēšanas procesā meža sēnes (var izmantot arī šampinjonus, taču pirmās ir garšīgākas) vai kabačus. Saldā krējuma vietā var izmantot arī skābo, kā arī nelikt klāt majonēzi, ja gribas mazāk treknu. Var taisīt arī bez šķiņķa, tad būs tāda veģetārāka mērce.
Uz augšu