Sākums > Receptes > Zupas

Fantastiskā kartupeļu un siera krēmzupa

2021. gada 14. maijs
Foto: Marex
Pavisam vienkārša recepte ar tikai 7 izejvielām, bet ar iespaidīgu garšu. Šī kartupeļu un Čedaras vai Stilton siera zupa apmierinās viskritiskākos zupu mīļotājus un neatstās vienaldzīgus tos, kuri kdienā zupas neēd.

Ar šo recepti Tev sanāks apmēram 5 vidējas, 4 lielākas vai ja gribi skopoties, tad 1 pavisam liela porcija sev, ko aprīt vienatnē. Es Tevi nevainotu, jo šī zupa ir tik garšīga, ka negribēsies ne ar vienu dalīties!
Pagatavošana
40 min
1. Pagatavo karstu buljonu ar vistas vai dārzeņu buljona kubiciņiem un pagaidām atliec malā un neizlaid to no acīm, lai neļautu kādam to izdzert!

Es izmantoju divus Knorr vistas buljona kubiciņus, lai pagatavotu 1 litru buljona, bet pievērs uzmanību uz kastītes esošajiem norādījumiem, lai pagatavotu pareizo koncentrāciju.


2. Sīki sakapā tādas krāsas sīpolu kāds visvairāk tīk, izņemot zilzaļu vai melnu, jo tas visticamāk ir sapuvis. Man vislabāk garšo sarkanie, tāpēc izmantoju sarkano sīpolu.

Ja sīpols ir mazs, labāk piekapāt klāt arī viņa draugu, lai kopā būtu divi sīpoli.

Sīpolu kapāšana ir laiks, kad pat visstiprākajiem no mums ir jāraud, tāpēc izraudies no sirds vai uzvelc metinātāja masku.


3. Pannā vai katlā izkausē sviestu un cep sīpolu virs vidēji augstas uguns kādas 10 minūtes līdz tie paliek mīksti, bet ne pilnīgi uzcepti.

Gādā par to, lai tie būtu mīksti, jo pilnīgi izcepti sīpoli būs pretīgi.
Ja sanāk tos piededzināt, sāc no jauna, jo citādi zupa būs sabojāta.


4. Kamēr sīpoli cepas, kubiciņos sagriez kartupeļus. Es personīgi izvēlos kartupeļus kārtīgi nomazgāt, bet nemizot, jo miza dod papildus garšu. ...un arī tāpēc, ka esmu nelabojams sliņķis.

(!) Iesaku izmantot miltainas šķirnes kartupeļus kā Yukon Gold, Maris Piper vai King Edward, jo tās krēmzupai dos ļoti patīkamu tekstūru.

(!!) Neiesaku "vaskainās" šķirnes kā Šarlotes vai Desiree, jo tad var sanākt klīsteraina "pļura".


5. Kad sīpoli ir mīksti, pārvieto tos uz zupas katlu, pievieno kartupeļus, buljonu, timiānu, un liec vārīties.

(!) Timiāns nav obligāta prasība, bet tā ir patiešām lieliska garšviela visa veida kartupeļu ēdieniem. Timiāns zupai piešķirs papildus garšas dimensiju, kā arī mazliet zaļganīgu nokrāsu, kas ir labas ziņas gadījumā, ja grasījies pievienot sintēstisko krāsu E142.


6. Atkarīgi no tā cik lielos gabalos sagriezi kartupeļus, vāri zupu apmēram 20 minūtes līdz kartupeļi ir gatavi un viegli slīd nost no dakšas.

Bet neslinko - šīs 20 minūtes nav laiks atpūtai! Škic, uz nākamo soli!


7. Kamēr zupa vārās, sagatavo sieru. Ja izmanto Čedaras sieru, sarīvē to pēc iespējas sīkāk. Ja izmanto Silton Blue, tad 1) apsveicu, jo Latvijā to ir grūti iegūt un 2) Tev ir paveicies, jo vari ar rokām to vienkārši sadrupināt.

(!) Stilton sieru drupini aukstu, jo istabas temperatūrā tas ātri paliek mīksts un to būs grūti sadrupināt.


8. Kad kartupeļi ir izvārīti, noņem katlu no uguns un novieto uz karstumizturīgas virsmas vai dēlīša. Pielej saldo krējumu un kārtīgi sablendē. Es izmantoju vienkāršu rokas blenderi.

(!) Ja Tev nav blendera, tas nav ideāli, bet vari arī izmantot kartupeļu spiedi un izmantot biezputras spaidīšanas paņēmienu.


9. Kad zupa ir sablendēta, pievieno sieru un turpini maisīt ar karoti, ļaujot sieram karstumā kārtīgi izkust.

Stilton Blue siers pēc dabas kūst ļoti viegli, bet ja izmanto Čedaras sieru un tas tik viegli nekūst, uzliec zupu virs vidējas uguns un maisi kamēr siers pilnībā izkūst un zupa ieņem viendabīgu masu.


10. Pagaršo. Priekš manas gaumes nepieciešamo sāls daudzumu zupa iegūst no buljona kubiciņiem, bet ja nepieciešams, tagad ir laiks pievienot sāli vai citas garšvielas.

Izņemot timiānu, es citas garšvielas nepievienoju, jo vēlējos pēc iespējas "tīrāku" garšu.


11. Salej bļodās un pirms pasniegšanas uz zupas virsmas uzber maltus melnos pipariņus un uzkaisi atlikušo sieru.


12. Baudi dzīvi un to, cik šī vieglā zupas recepte var ikdienu padarīt īpašu! MAGNIFIQUE!


Uz augšu