Ziemassvētku biezpiena štolle

Tradicionāls Vācijas Ziemassvētku gardums ir dažādi veidotās štolles gan garenas, gan pītas, gan visādi savītas, bagātīgi pildītas ar riekstiem, cukātiem un žāvētām ogām. Šoreiz štolle ar biezpienu, kuru var ēst tūlīt pēc izcepšanas un uzglabāt vēsā vietā kādu nedēļu.

Sastāvdaļas

  • 250 g sauss, pastveidīgs biezpiens
  • 250 g kviešu milti
  • 100 g sviests
  • 2 olas
  • 150 g cukurs
  • 2 tējk. cepampulveris
  • 1/2 tējk. soda
  • 1/8 tējk. sāls
  • 1 glāze/s žāvēti augļi (izmērcēti apelsīnu sulā vai rumā)
  • 1/2 glāze/s kapātas mandeles ar miziņu
  • Rīvēta miziņa no apelsīna vai citrona
  • Vanilīns
  • Apsmērēšanai:
  • 50 g sviests
  • Pūdercukurs

Pagatavošana

250 min.
  1. Sviestu un olas iepriekš izņem no ledusskapja, lai pastāv kādu stundu istabā. Parasto biezpienu izrīvē caur sietu.
  2. Palielā bļodā iesijā miltus, cepampulveri, sodu, sāls.
  3. Citā bļodā saputo olas ar cukuru ar parasto slotiņu līdz viendabīgs. Tad pievieno biezpienu, vanilīnu. Samaisa.
  4. Bļodā, kur milti, ieber žāvētos izmērcētos augļus (ielikti sietiņā,notecināti) riekstus, citronu miziņas, nedaudz apmaisa.
  5. Tad pievieno mīkstu sviestu, olu/cukura maisījumu un visu labi samaisa ar karoti. Liek ledusskapī uz 2 stundām.
  6. Cepeškrāsni liek karsēties uz 180 grādiem.
  7. Mīklu liek uz cepampapīra un izveido tai pagales formu. Rokas var saslapināt ar ūdeni, lai vieglāk strādāt ar mīklu.
  8. Tad izveido štollei raksturīgo formu: mīklas rulli aptin ar cepampapīru un 1/3 mīklu saplacina par 2-3 cm nekā pārējā daļa.
    Tad izveido štollei raksturīgo formu: mīklas rulli aptin ar...
  9. Tā kā mīkla ir diez gan mīksta, uz cepešpannas uzliku folliju un izveidoju katrā pusē bortiņu, lai mīkla cepoties neizplūst. Mīklu uz foliju liku ar visu cepampapīru. Ja grib vienkāršāk, tad mīklu var likt kēksa formā.
  10. Cep kādas 50 minūtes. Jāuzmanās, lai virsma nepiedeg. Ja sāk degt, tad uzliek samitrinātu cepampapīru vai foliju.
    Cep kādas 50 minūtes. Jāuzmanās, lai virsma nepiedeg. Ja sāk...
  11. Gatavu (pārbauda ar kociņu) štolli kopā ar cepampapīru uzmanīgi novelk no plāts un ātri apziež ar izkausētu sviestu un pārkaisa ar pūdercukuru. Atdzisušu ietin folijā.
    Gatavu (pārbauda ar kociņu) štolli kopā ar cepampapīru uzman...
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Konditoreja un maize


Jaunumi

Visi jaunumi

Recepšu izlases


Sezonālās receptes


Jaunumi

Visi jaunumi


Video receptes


Jaunumi

Visi jaunumi