Tradicionāls Vācijas Ziemassvētku gardums ir dažādi veidotās štolles gan garenas, gan pītas, gan visādi savītas, bagātīgi pildītas ar riekstiem, cukātiem un žāvētām ogām. Šoreiz štolle ar biezpienu, kuru var ēst tūlīt pēc izcepšanas un uzglabāt vēsā vietā kādu nedēļu.
Saturs turpināsies pēc reklāmas
-->
Sastāvdaļas
250gsauss, pastveidīgs biezpiens
250gkviešu milti
100gsviesta
2olas
150gcukura
2tējk.cepampulveris
1/2tējk.sodas
1/8tējk.sāls
1glāze/sžāvēti augļi (izmērcēti apelsīnu sulā vai rumā)
1/2glāze/skapātas mandeles ar miziņu
Rīvēta miziņa no apelsīna vai citrona
Vanilīns
Apsmērēšanai:
50gsviesta
Pūdercukurs
Saturs turpināsies pēc reklāmas
-->
Pagatavošana
250 min.
Sviestu un olas iepriekš izņem no ledusskapja, lai pastāv kādu stundu istabā. Parasto biezpienu izrīvē caur sietu.
Citā bļodā saputo olas ar cukuru ar parasto slotiņu līdz viendabīgs. Tad pievieno biezpienu, vanilīnu. Samaisa.
Bļodā, kur milti, ieber žāvētos izmērcētos augļus (ielikti sietiņā,notecināti) riekstus, citronu miziņas, nedaudz apmaisa.
Tad pievieno mīkstu sviestu, olu/cukura maisījumu un visu labi samaisa ar karoti. Liek ledusskapī uz 2 stundām.
Cepeškrāsni liek karsēties uz 180 grādiem.
Mīklu liek uz cepampapīra un izveido tai pagales formu. Rokas var saslapināt ar ūdeni, lai vieglāk strādāt ar mīklu.
Tad izveido štollei raksturīgo formu: mīklas rulli aptin ar cepampapīru un 1/3 mīklu saplacina par 2-3 cm nekā pārējā daļa.
FOTO: Virtuve diviem
Tā kā mīkla ir diez gan mīksta, uz cepešpannas uzliku folliju un izveidoju katrā pusē bortiņu, lai mīkla cepoties neizplūst. Mīklu uz foliju liku ar visu cepampapīru. Ja grib vienkāršāk, tad mīklu var likt kēksa formā.
Cep kādas 50 minūtes. Jāuzmanās, lai virsma nepiedeg. Ja sāk degt, tad uzliek samitrinātu cepampapīru vai foliju.
FOTO: Virtuve diviem
Gatavu (pārbauda ar kociņu) štolli kopā ar cepampapīru uzmanīgi novelk no plāts un ātri apziež ar izkausētu sviestu un pārkaisa ar pūdercukuru. Atdzisušu ietin folijā.