Tatin kūka (Tarte Tatin)

2016. gada 1. decembris
Foto: Receptes.lv
Lūk, maza vēsture šai Normandijas otrādi apgāztajai ābolu kūkai. Tā cepama apgāzta, bet nogaršojama pareizā pozīcijā. Tās pirmsākumi meklējami Sologne pilsētā, Luāras centra reģionā 19.gadsimtā. Tatin kūkas vārds nāk no 2 māsām Karolīnas un Stefānijas Tatin. Sekojoši dažādām versijām, leģenda stāsta, ka veiksmīgā un slavenā recepte tāda izveidojusies kādas neveiksmes dēļ (kūka apgāzusies otrādi un tā arī izcepusies otrādi), aizmāršības dēļ āboli cepti pārāk ilgu laiku. Bet varbūt tā ir vienkārši senas soloniešu receptes reprodukcija. Savu lielo panākumu un atzinības dēļ 1926.gadā tā aizvesta uz Parīzi. Pirmo reizi pasniegta slavenajā un leģendārajā restorānā Maxim’s, šodien tā kļuvusi par franču kulinārijas neatņemamu klasisku sastāvdaļu.

Paldies, par recepti Terēzei Tamovičai!
Pagatavošana
70 min
1. Nomizot ābolus, sagriež 4 vai 8 daļās, izņem serdes daļu.
2. Lielā pannā vai pašā kūkas veidnē (24 cm) izkausē sviestu, pievieno cukuru, vanilīnu, ja vēlas, un samaisa. Tad karamelizē uz mazas/lēnas uguns, delikāti pamaisot ar koka lāpstiņu, līdz karamele (cukurs ar sviestu) sāk brūnēt, bet neturiet pārāk ilgi, apmēram, 3 - 5 minūtes.
3. Tad pievieno nomizotos un sagrieztos ābolus un atstāj tos uz mazas uguns sagatavoties pannā, apmēram, 10 minūtes. Kad tie labi piesūkušies ar karameles šķidrumu, šīs cukurainās ābolu daivas liek kūkas veidnē, ja iepriekš gatavojāt pannā, smuki un ritmiski izkārtojot kopā ar visu karameles sīrupaino šķidrumu.
4. Tad klāj pāri ābolu kārtai, kas vēl silta, Jūsu izvēlēto mīklu, kas plāni izrullēta un izveidota apļa formā nedaudz lielāka nekā veidnes diametrs. Mīklas pāri ejošās maliņas ievieto veidnē, ar rokām var izveidot tādu kā maliņu.
5. Piespiež viegli ar rokam šo mīklas kārtu siltajiem āboliem, lai tā labi piemērojas ābolu daiviņām, mīklas viducī izdur mazu caurumiņu, lai ūdens tvaiks var evakuēties cepšanas laikā.
6. Tad liek cepties krāsnī 180 - 200 grādu temperatūrā. Cepšanas laiks, apmēram, 30 minūtes, bet kūka krāsnī cepējam jāuzmana. Tā ir gatava, kad brūnā karamele spiežas vai kāpj pa kūkas malām.
7. Tad izņem no krāsns. Uzliek kūkas šķīvi ar padziļinājumu uz veidnes, kurā ir izceptais brīnums. Turot ar siltumu necaurlaidīgajiem cimdiem uzmanīgi, bet ar ātru, veiklu griezienu apgriež abus kopā (kūku veidnē un šķīvi) otrādi. Ātri jāgriež, turot taisni, lai iespējamais šķidrums neiztek. Tad, kad tas izdarīts, kūka pati atdalās no cepamveidnes un priecīgi iekārtojas Jūsu paredzētajā kūkas traukā.
8. Šo kūku var baudīt siltu, iepriekš pasildot pirms pasniegšanas un rotājot ar bumbiņu vaniļas saldējuma, kas lēnām kusīs uz siltās ābolu kārtas vai piciņu putukrējuma.

Īpaši šajā aukstajā un tumšajā laikā, kūka ienesīs omulību un prieku Jūsu mājās un sirdīs. Gan tiem, kas to gatavojuši, gan arī tiem, kas to garšos.
Lai Jums prieks mājās un sirds mīlestība vairojas labās attiecibās un ģimeniskā siltumā.

Lai labi garšo!
Uz augšu