Sākums > Receptes > Uzkodas

Ģimeniskais Jāņu siers

2016. gada 8. februāris
Foto: Annijas Virtuvē
Paldies, par recepti tās autorei Annijai no "Annijas virtuvē"!

Šorīt pamodos un ledusskapī ieraudzīju māmiņas paštaisītu sieru. Man garšoja. :) Ņemot vēro augsto siera “noietu”, jātaisa bija vēl! Tad nu kopīgiem spēkiem ķērāmies klāt 3 siera variantiem. Skaidrs, ka man gatavas receptes nepatīk, tad nu centos visos 3 variantos variēt ar sastāvdaļām, lai redzētu, kādu iespaidu tās atstāj uz siera konsistenci un garšu.
Pagatavošana
60 min
1. Izberž biezpienu caur sietu vai arī kārtīgi, kārtīgi izmīca. Var jau kult mikserī, bet paliek sajūta, ka tur paliek vairāk nekā bļodiņā.
Foto: Annijas Virtuvē
2. Paralēli silda pienu katliņā. Uzmanību! Pienam nevajag sākt vārīties, tam jābūt tuvu vārīšanās temperatūrai.
3. Kad biezpiens izmīcīts un piens gatavs, iemet biezpienu pienā un sāk mīcīt pa katliņu.
4. Pāris minūšu laikā sāks atdalīties sūkalas. Kad masa acīmredzami ir sadalījusies 2 daļās- sūkalās un biezpienveida konsistencē, masu lej marlē, kas pārlikta pāri bļodai un notecina sūkalas.
Foto: Annijas Virtuvē
5. Liek katliņā kausēt sviestu, šis ir brīdis arī, kad pievienot ķimenes vai citas vēlētās garšvielas. Kad sviestiņš izkusis, like klāt biezpienīgo masu un kārtīgi, kārtīgi maisa, lai masa kļūst viendabīga un garšvielas atrodas visa masa vienmērīgi. Tikko kā ir ielikts biezpiens un apmaisīts ar sviestu un garšvielām, liek klāt sakultu olu. Ja tiek receptē lietota arī ola, tad garšvielas var pievienot arī olai. Ja olu nepievieno, masa ir mazāk gumijīga un, protams, mīkstāka.
Foto: Annijas Virtuvē
6. Lūk, sieri tikko pēc karsēšanās, iemīcīti gatavā formā un gatavi doties atdzesēties.
Foto: Annijas Virtuvē
7. Augšā pa kreisi siers ar kurkumu un ķimenēm, pa labi - ar dillēm, apakšā – ar plūmēm, aprikozēm un kanēli.
8. Kāda bija atšķirība visas receptēs?
9. Pirmajā variant siers ir vistreknākais, to nevelk klāt pie katliņa, pārējās reizēs bija jābūt uzmanīgākām.
10. Arī pati masa, neskatoties uz olas pievienošanu/nepievienošanu, sanāca katrā reizē mazliet citādāka. Tāpēc, ja pirmajā reizē ne īsti patīk, kas sanācis – vajag paeksperimentēt un būs ok. Varu gan droši teikt, ka, kamēr vien biezpiens un piens ir svaigs, nekas negaršīgs tur nevar sanākt. Jautājums ir tikai par konsistenci.
11. Pirmo sieru taisījās mazos ritulīšos mazām, simboliskām mini siera dāvaniņām. :) Tinām sviesta papīrā kā mazos, tā lielos ritulīšus.
12. Bez olas taisīt ir ok, ja ir kādi iemesli, kāpēc olas nevar lietot uzturā. Tomēr jāatzīst, ka ola padara masu daudz elastīgāku, maigāku, viendabīgāku. Siers ir mazāks drupans (to var acīm redzami redzēt arī bildē).
13. Secinājums: Var droši neaizrauties ar milzīgas sviesta devas pievienošanu, bet olu tomēr ieteiktu pievienot.

Lai labi garšo!
Uz augšu