Sākums > Receptes > Zupas

Sīpolu zupa Annijas virtuvē

2016. gada 27. janvāris
Foto: Annijas Virtuvē
Paldies par recepti tās autorei Annijai no "Annijas virtuvē"!

Sīpolu zupa ir viena no zupām, kas mani bija ieintriģējusi jau labu laiku. Kāpēc? Jo neticēju, ka no “plikiem” sīpoliem var sanākt zupa. Tad nu saņēmu dūšu, palūkoju, kā un ko citi ir darījuši un ķēros klāt. Šķiet, ka šajā gadījumā viena no būtiskākajām sastāvdaļām ir aromātisks dārzeņu vai gaļas buljons, tāpēc noteikti jāierēķina kāds laiciņš tā pagatavošanai. Zupa nepretendē uz mīļākās zupas titulu, bet ir viennozīmīgi baudāma un laba alternatīva kādai no vakara maltītēm
Pagatavošana
240 min
1. Liek vārīties tītaru ar visu kaulu, 1 veselu, tīru burkānu un 1 veselu, tīru sīpolu. Vāra ~2h vai kamēr buljons gatavs (aptuveni 2,5 litri, bet precīzi nemērīju).
2. Uz izkausēta, sakarsēta sviesta ber sakapātus ķiplokus un čili piparu (der gan svaigs, gan marinēts). Var pievienot arī salvijas lapas un timiāna zariņu, ko pēc tam izņem ārā. Apcep līdz brīdim, kad ķiploki sāk mainīt krāsu. Pievieno pusripiņās sagrieztus sīpolus un atstāj sautēties uz vēlams 1,5h. Karsējot sīpoli izdala brīnišķīgu saldumu, kad dod tiešām labu smeķi zupai.
Foto: Annijas Virtuvē
3. Kad sīpoli ir kļuvuši caurspīdīgi balti un sula, kurā tie vārās ir iekrāsojusies dzeltenīgi balta, sīpolus var pievienot buljonam, no kura ir izņemta tītara gaļa, burkāns un sīpols, un karsēt vēl minūtes 10. Ja gribas tumīgumu (man gribējās), 100ml ūdens izšķīdina 2 kārtīgas ēdamkarotes kartupeļu cietes un maisot lēnām ielej zupā. Tā iegūs patīkamu tumīgumu.
4. Kad tas izdarīts, ir vairāki varianti, ko var darīt. Pirmkārt, var pievienot tītara gaļas gabaliņus kā vārītā, tā apceptā veidā klāt zupai. Var arī ēst bez gaļas.
5. Otrkārt ir sekojošas variācijas: Ielej bļodā, apber ar sarīvētu cieto sieru un liek cepeškrāsnī uz 10 minūtēm, pasniedz ar grauzdiņiem.
6. Grauzdiņus apber ar sarīvētu sieru un liek cepeškrāsnī, ļaujot sieram izkust. Tad pievieno zupai.
7. Slinkais variants jeb manējais – sarīvētu sieru un grauzdiņus ieber zupā un priecājas par rezultātu. Priekā! :)
Cietā siera vietā var izmantot krēmsieru, ko pievieno zupai klāt. Tad tā būs maigāka.

Labu apetīti!
Foto: Annijas Virtuvē
Uz augšu