Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Cūkgaļas plovs krāsnī

2014. gada 19. augusts
Foto: Receptes.lv
Pagatavošana
90 min
1. Cūkgaļu sagriež vidēji lielos gabaliņos;
2. Pannā/katlā ielej nedaudz eļļas, uzkarsē un uz max temperatūras gaļu apcep līdz tā ir diezgan brūna;
3. Sagriež sīpolus (vidēji lielos gabaliņos) un pievieno gaļai, kad tā gatava;
4. Kad sīpoli ir izteikti zeltaini, pat nedaudz brūni, pievieno rīvētus burkānus. Turpina cept uz max temperatūras, kamēr burkāni apbrūninājušies. Ik pa laikam apmaisa, lai nekas nepiedeg;
5. Kad viss gatavs, pārlej ar verdošu ūdeni, lai nedaudz pārklāj gaļus, pievieno garšvielas, kārtīgi apmaisa un liek virsū vāku. Ļauj tam visam pasautēties 10-15 min. vidēji karstā temperatūrā;
6. Samaisa un apcep, līdz burkāni maina krāsu un sīpoli paliek zeltaini;
7. Tālāk liek visu iekšā katlā (ja cep uz pannas), ieber noskalotus rīsus (lai plovs būtu irdenāks) izlīdzina, lai daudzmaz nosedz visu, bet nemaisa. Pievieno vēl nedaudz ūdens (1-2 pirkstu biezumā virs rīsiem) un vidējā temperatūrā cep, kamēr viss ūdens ir izgarojis. Kontrolēt gatavību vislabāk ir izdurot ar koka karotes kātu 2-3 caurumus līdz katla dibenam, tad ļoti labi var redzēt, kad viss ūdens ir izgarojis;
8. Kad ūdens ir palicis pavisam nedaudz, sasprauž rīsos ķiploku daiviņas;
9. Kad ūdens ir izgarojis, ņem katlu nost no uguns un visu kārtīgi samaisa. Tad uzliek plovam pa virsu šķīvi un nedaudz piespiež. Virsū liek vāku un katlu ietin dvielī uz 10-15 min., tad plovs ir gatavs.
10. * Cūkgaļu vēlams izvēlēties ar nedaudz treknumiņa, tad plovs būs garšīgāks un mazāk vajadzēs izmantot eļļu.
11. * Sīpolu un burkānu proporcijas var nedaudz koriģēt pēc savām vēlmēm. No burkānu daudzuma ir atkarīga plova krāsa – jo vairāk burkānu, jo plovs būs dzeltenāks. Gan burkāni, gan sīpoli beigās būs izsautējušies un redzami praktiski nebūs.
12. * Ar garšvielām līdzīgi – no tām galvenās ir sāls, pipari, khmeli suneli, pārējās pēc ieskatiem. Ja vēlaties nedaudz asumiņu, var pievienot čili piparus, adžiku utt. Var pievienot arī saldās paprikas pulveri.
13. * Plovu var gatavot uzreiz katlā (jāievēro, ka minētais daudzums ir domāts palielam katlam! Mazākam daudzumam sastāvdaļas proporcionāli jāsamazina) un uz plīts. Es to gatavoju sākumā uz pannas, tad termotraukā vai katlā un cepeškrāsnī (ap 200 grādiem), jo mazāka piedegšanas iespējamība un nedaudz garšīgāk.
14. Labu apetīti!
Uz augšu