Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Ziemassvētku piparkūkas ar mežģīnēm

2013. gada 12. decembris
Foto: Receptes.lv
Viss tiek mērīts gramos, pat ūdens, jo šī ir profesionālā recepte. Paldies Agnesei Vīdnerei par to!

"Receptes.lv lietotājiem Ziemassvētkos novēlu baudīt, nevis pārēsties; malkot, nevis piedzerties; bet lustēties gan uz pilnu klapi!" /Agnese Vīdnere/
Plašāka intervija ar Agnesi un stāsts, kā tapa ideja par Mežģīnpiparkūkām lasiet Receptes.lv/jaunumi.
Pagatavošana
60 min
1. Cukuru ar ūdeni liek uz mazas uguns, vāra līdz mīkstai lodītei (iepilinam sīrupa pili aukstā ūdenī. Ja pile savelkas bumbiņā un ir mīksta, tad ir īstā sīrupa kvalitāte). Jāvāra ir ilgi, aptuveni 15 minūtes. Visu laiku jāmaisa, lai nepiedeg.
2. Kad sīrups gandrīz gatavs, ieslēdz laicīgi sagatavoto mikseri, lai tas sāk putot olas. Kamēr tās putojās kādas 3-5 minūtes, sīrups jau ir pavisam gatavs. Un tad lej to plānā strūkliņā klāt olu baltumam. Mikseris nepārstāj putot.
3. Turpina putot vēl kādas 5 minūtes. Tā kā sīrupa temperatūra būs virs 120 grādiem, tad olas baltums tiek aplaucēts, nekādi mikrobi tur nevar izdzīvot.Mikseri joprojām neslēdz laukā, ber klāt izsijātu pūdercukuru pa nelielām porcijām. Kad pielikta pēdējā daļa, vēl puto 2-3 minūtes, tad pielej citrona sulu, vēl kārtīgi samasa un beidzot var slēgt mikseri ārā. Ja glazūra vēl nedaudz silta, tad to vēlams atdzesēt.
4. Ņem konditorejas maisiņu (no celofāna), mazo uzgali (Nr. 0), piparkūku un glazūras masu. Sākumā noteikti jāuzzīmē skice uz papīra;
5. Sāk zīmēšanu, taču pirms tam jāatceras: 1) pamatkontūras uz piparkūkas ērti ir ieskrāpēt ar īlēnu. Tā būs vieglāk darboties; 2) jāsaplāno darbs, jo nevar uz vēl neizžuvušas glazūras likt nākamo zīmējuma detaļu. Tādēļ sākumā jāsaprot, kas un kad tiek zīmēts, kādā secībā; 3) galvenais ir atrast pareizo glazūras konsistenci. Pamatā tiek izmantotas divas: šķidra, kā svaigs krējums, krēmiga, tekoša (bet ne ūdens, protams). Ar to pludina lielās detaļas. Un otra - daudz cietāka, tāda, kur iezīmētās svītras gandrīz neizplūst. Ar to zīmē kontūras, punktiņus, līnijas. Glazūras šķidrums ir arī atkarīgs no dekorētāja darbošanās ātruma, cik stipri viņš spiež maisiņu.
Foto: Receptes.lv
6. Labu apetīti!
Foto: Receptes.lv
Uz augšu