Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Dorblu (zilais siers) frikadeļu sautējums

2013. gada 31. janvāris
Foto: /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\
Pagatavošana
120 min
1. Sautējuma pagatavošana
Foto: /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\
2. Katliņā izkausē sviestu, pievieno olīveļļu.
3. Pievieno sīpolus, un uz vidējas uguns viegli apcep, pievieno tomātu pastu, pievieno ķiplokus, apmaisa un uz mazas uguns zem vāka pasautē, līdz sīpoli pilnībā mīksti (ja patīk karamelizētu sīpolu kodiens, tad var sautēt mazāk, lai gluži nejūk ārā).
4. Pievieno papriku, sākumā uz lielākas uguns viegli apcep, tad pievieno diļļu kātiņus, vāku virsū un sautē uz mazas uguns līdz paprika mīksta; (ja cepšanas-sautēšanas laikā viss ir sauss un piedeg, pievieno nedaudz ūdens)
5. Pievieno sakapātos tomātus ar visu sulu, apmaisa sautē līdz pirmajam burbulim.
6. Pievieno saldo papriku, piparus, šķipsniņu sāli (ņem vērā ka buljons ir sāļš), cukuru, apmaisa un uz lēnas uguns ļauj visam ievilkties.
7. Gatavo frikadeles
8. Visas sastāvdaļas, izņemot olu baltumus un DorBlu sieru, sajauc un izmīca. Sāls pipari pēc garšas.
9. DorBlu sieru sagriež kubiņos tā lai no 200 g siera gabala sanāktu ~20 gabaliņi, tos samīca daudzmaz apaļā formā.
10. Gaļas masu sadala tikpat daļās cik siera gabaliņu.
11. Katrā gaļas masā ievieto siera gabaliņu un uzripina apaļu frikadeli.
Foto: /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\
12. Katru frikadeli apziež ar olbaltumu, un tad rīvmaizē (tas nedaudz novērsīs siera iztecēšanu cepšanās laikā, bet var arī nesarežģīt, un taisīt bez panējuma).
Foto: /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\
13. No, uz lēnas uguns burbuļojošā, sautējuma nosmeļ 2/3 daļas no sautējuma, un kārto frikadeles vienā kārtā, tad pārlej ar pusi nosmeltā sautējuma, un izkārto pārpalikušās frikadeles (man standarta vidējā katlā sanāca 2 pilnas kārtas) un pārlej ar atlikušo mērci.
14. Uzgriež lielāku uguni, un pēc pirmā burbuļa uzliek vāki, vismazāko uguni, kāds vien iespējams un sautē ~45 min. - ~1 stundai. Būtībā, līdz gaļa ir gatava(pēc ~ 40 min, var kādu frikadeli pārbaudīt uz gaļas gatavību).
15. Aktīvi maisīt nav vēlams, jo var pārplēst bumbiņas un siers iztecēs, bet ar koka karotes kāta galu, var viegli apmaisīt, lai nepiedeg.
16. Pasniedz ar vārītiem makaroniem un zaļumiem.
17. Tā pat visu iespējams cept keramikas cepamformā, tad fikadelēm pārlietām ar mērci vajadzētu sanākt vienā kārtā.
18. Labu apetīti!
Uz augšu