Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Raibā piparkūku mīkla un piparkūkas

2012. gada 27. decembris
Foto: Rūdis Sanžarevskis
Pagatavošana
40 min
1. Traukā ielej iesala ekstraktu, ieliek sviestu, medu un cukuru, liek karsēties virs mazas uguns un virs liesmas sadalošā palikņa (lai nepiedeg).
2. Kafijas dzirnaviņās smalcina garšvielas un beigās pievieno jau pulverveidā esošās, lai samaisītos.
3. Sagatavo mikseri ar mīklai domātiem uzgaļiem (resna stieple ar lejā izliektu gredzenu, lai mikseris "nepārstieptos"), miksera aizsniedzamības zonā sagatavo uz galda palikni karstam traukam.
4. Sadala miltus divās daļās.
5. Maisa, izkausē un uzkarsē līdz pirmajam mutulim saldo masu traukā, pārvieto trauku pie miksera, un sāk kult jeb maisīt (uzmanīgi masa verdoša) un pakāpeniski pievieno pusi miltu, tad spirtu un visu kartīgi samaisa ar mikseri.
6. Masu nedaudz atdzesē (Izliek ārā) tā, lai rokas "nedeg" maisot.
7. Tikmēr uzkuļ olas.
8. Pārliek masu lielākā traukā, iekaisa iekšā visas garšvielas, pievieno krējumu, cepampulveri, sakultās olas un nu ir laiks iespringt paša rokām - mīca, mīca, mīca līdz ... vienmerīga masa, kas dziestot paliek stingrāka un no trauka un rokām var atdalīt.
9. Sadala pikučus, iesaiņo pārtikas plēvē un vēsumā.
10. Kad atdziest var rullēt, veidot un cept, taču vēl labāk ja nostāvās vismaz dienu.
11. Tā kā sastāvā ir krējums, lai dzēstu cepampulverī esošās sodas garšu, ilgāk par nedēļu mīklu ledusskapī nevajadzētu glabāt.
12. P.S. Mīkla ir samērā gaiša un īpašu efektu var panākt ja pagatavo vai nopērk nedaudz tumšas/ rūgtas mīklas, to uzklāj uz izrullētas mīklas tievās stiegrās un pierullē, tad veidojot figūriņas sanāk interesanti tumši raibumi un papildu garšu nianses baudot.

Lai labi garšo!
Foto: Rūdis Sanžarevskis
Uz augšu