Medus kūka "kārums"

2012. gada 27. decembris
Foto: Nataša Rogova
Pagatavošana
180 min
1. Katliņā liekam pienu, medu, cukuru un sāli.
2. Uz mazas uguns sildam, maisam, līdz cukurs ir izkusis.
3. Tad pievienojam sviestu un maisot gaidām līdz izkūst.
4. Pievienojam sodu un uz lielas uguns maisam kādas 5 minūtes, līdz veidojas brūnas krāsas masa, līdzīgi kā gotiņas masa, bet vēl daudz tumšāka.
5. No šī posma viss atkarīgs cik brūna būs gatavā medus kūka. Jo vēlāk liekot klāt miltus masa paliek gaišāka. Tādēļ ļoti svarīgi šajā brīdī nogaidīt, lai paliek tik tumša masa kā nākamajā bildē.
6. (Šādi izskatās noņemta massa no uguns.)
7. Tad noņemam no uguns un maisam līdz nedaudz atdziest. Kad atdzisa iemaisam pa vienai olai, rūpīgi maisam.
8. Liekam klāt miltus. Sākumā rudzu miltus un pēc tam pakāpeniski kviešu miltus.
9. Mīkla sākumā ir mazliet lipīga, bet galvenais, lai var izveidot mīklas bumbu. Nepārcenšamies ar miltiem, lai gatavā kūka nav sausa. Mīkla pēc tam kļūst stingraka, jo milti uzbriedīs.
10. Liekam maisiņā un atstājam uz 20 minūtēm, lai milti uzbriest. Ja nav laika uzreiz gatavot var arī atstāt uz vairākām stundām, lai mīkla stāv.
11. Ņemam nedaudz mīklu un rullējam to plānu, izgriežam tik lielu cik vēlamies.
12. Mana kūkas forma ar noņemamām malām ir 28 cm diametrā, bet kūkas ripas es izgriezu 27 cm diametrā, tas tādēļ, ka mēs kūku liksim šajā formā, līdz ar to kūkai ir jābūt mazākai kā formai.
13. Šādi izrullējam visu mīklu, izgriežam visas ripas. Man sanāca 7 ripas.
14. Sadurstam ar dakšiņu, lai ripas nepiepūšas.
15. Liekam cepties 200 grados uz 10 minūtēm, nākamā ripa jau bija gatava 8 minūtēs, vēl nakamā 7 minūtēs.
16. Lūk, izceptā ripa.
17. Tikko ceptas ripas ir cietas, tam tā jābūt. Tās paliks mīkstas, kad iesūksies krēms.
18. Visas ripas izcepas ļoti ātri.
19. Izcepam arī atgriezumus un tos atdzisušus sablenderējam miltos. Ar tiem dekorēsim kūku. Ja gadījumā nepaliek atgriezumi, tad dekorēt var ar sablenderētām piparkūkām.
20. Gatavojam krēmu:
21. Skābo krējumu putojam ar cukuru, vaniļu līdz krējums kļūst biezs, spīdīgs. Tad ieputojam biezpienu un svaigo sieru, citrona sulu. Krēms sanāk labi stingrs.
22. Katru ripu apsmērējam ar krēmu un šādi atstājam uz pāris stundām, tas tādēļ, lai ripas labi svelkas.
23. Nedaudz krēmu atstājam, lai pēc tam sānus apsmērētu.
24. Pēc tam seko tas solis, kam mums būs nepieciešama kūkas forma ar noņemamām malām.
25. Ņemam pārtikas plēvi un ieliekam formā, tā lai sāni labi pāri malām karājās.
26. Liekam vienu kārtu, kas apsmērēta ar krēmu, kārtojam pāri otru, bet nepiespiežam. Tā saliekam visas kārtas vienu uz otras.
27. Pārtikas plēvi piespiežam pie kūkas sāniem.
28. Plēve neļaus krēmam aiztecēt un palīdzēs kūkai ātrāk un labāk ievilkties ar krēmu.
29. Šādi ieliekam ledusskapī uz vismaz stundu.
30. (Šī visa lieta nepieciešama, lai medus kūka tiešām savelkas ar krēmu un tas netecētu ārā.)
31. Izņemam kūku no formas.
32. Noņemam pārtikas plēvi....
33. Apsmērējam kūkas sānus ar atlikušo krēmu.
34. Visu kūku apberam ar drupačām un liekam atpakaļ formas sānu malu, ieliekam maisiņā un sasienam.
35. Liekam ledusskapī uz vismaz 12 stundām.
36. Kaut jau šajā posmā kūkas ripas bija labi mīkstas, jo savilkās jau ar krēmu.
37. Kārtas ļoti mīkstas, labi savilkušās ar krēmu.
38. Lūk, mūsu "Kārums" mazliet pāri 3kg.
39. Lai labi garšo!
Uz augšu