Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Vecā, labā medus kūka (papildināta ar rudzu miltiem)

2012. gada 18. decembris
Foto: Nataša Rogova
Pagatavošana
120 min
1. Katliņā liekam pienu, medu, cukuru un sāli. Uz mazas uguns sildam, maisam, līdz cukurs ir izkusis.
2. Tad pievienojam sviestu un maisot gaidām līdz izkūst.
3. Pievienojam sodu un uz lielas uguns maisam kādas 5 minūtes, līdz veidojas brūnas krāsas masa, līdzīgi kā gotiņas masa, bet vēl daudz tumšāka.
4. No šī posma viss atkarīgs cik brūna būs gatavā medus kūka. Jo vēlāk liekot klāt miltus masa paliek gaišāka. Tādēļ ļoti svarīgi šajā brīdī nogaidīt, lai paliek tik tumša masa kā nākamajā bildē.
5. (Šādi izskatās noņemta masa no uguns.)
6. Tad noņemam no uguns un maisam līdz nedaudz atdziest. Kad atdzisa iemaisam pa vienai olai ,rūpīgi maisam.
7. Liekam klāt miltus. Sākumā rudzu miltus un pēc tam pakāpeniski kviešu miltus.
8. Mīkla sākumā ir mazliet lipīga, bet galvenais, lai var izveidot mīklas bumbu. Nepārcenšamies ar miltiem, lai gatavā kūka nav sausa. Mīkla pēc tam kļūst stingraka, jo milti uzbriedīs.
9. Liekam maisiņā un atstājam uz 20 minūtēm, lai milti uzbriest. Ja nav laika uzreiz gatavot var arī atstāt uz vairākām stundām, lai mīkla stāv.
10. Mīklu sadalam 4 bumbiņās. Tad būs 4 kārtas, bet var sadalīt arī vairāk un mazāk daļās. Tā kā es kūku gatavoju 28 cm diametrā, tad taisīju vien 4 kārtas.
11. Krējumam vieglāk iesūkties ripās, ja kūka ir zema.
12. Ņemam vienu mīklas bumbiņu un izrullējam, uzliekam sķīvi pēc kura izgriežam kūkas formu.
13. Atgriezumus noliekam malā, tos arī cepsim un ar tiem apbērsim kūku.
14. Sadurstam ar dakšiņu, lai ripas nepiepūšas.
15. Liekam cepties 200 grados uz 10 minūtēm, nākama ripa jau bija gatava 8 minūtēs, vēl nakamā 7 minūtēs.
16. Lūk, izceptā ripa.
17. Tikko ceptas ripas ir cietas, tam tā jābūt. Tās paliks mīkstas, kad iesūksies krēms.
18. Visas ripas izcepas ļoti ātri.
19. Izcepam arī atgriezumus un tos atdzisušus sablenderējam miltos.
20. Skābo krējumu putojam ar cukuru un medu līdz masa palielinās apjomā un kļūst balta, gaisīga. Krējums pirms putošanas ir balti/dzeltens, bet putošanas gaitā mainās uz tiešām sniegbaltu.
21. Tad pievienojam svaigo sieru un vēl visu saputojam.
22. Ja tomēr krējums ir par šķidru, tad varam pievienot kādu tēj.k uzbriedinātu želatīnu.
23. Katru ripu bagātīgi apsmērējam un tad liekam vienu uz otras.apsmērējam arī sānus.Ļaujam ledusskapī savilkties un tad apberam ar drupačām.
24. Kūkai ledusskapī jānostāv vismaz 12 stundas, jo sākumā ripas ir cietas, kraukšķīgas, bet vēlāk tās savilksies ar krēmu un būs mīkstas.
25. Lūk, kumosiņš otrā dienā.
26. Labu apetīti!
Uz augšu